Plejeforældre truede sig til tavshed

Både børn og lærere blev truet til at tie om forholdene hos plejefamilie i Mern, oplyser DR Sjælland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børnene blev tævet, når de fortalte om forholdene. Og lærerne fik alvorlige trusler, hvis de ringede og spurgte til børnenes ve og vel.

På den måde undgik de to plejeforældre, som i denne uge blev tiltalt for mishandling af deres plejebørn i Mern, i årevis at komme i myndighedernes søgelys.

Det fortæller centrale personer i sagen til DR Sjælland.

Jacob Svendsen fra Lolland, der er blandt politiets absolutte hovedvidner, turde ikke fortælle andre mennesker om de daglige ydmygelser, fordi han risikerede at blive straffet af sine plejeforældre.

En frygt, der blev til virkelighed, da hans skole på et tidspunkt ringede til plejeforældrene for at høre nærmere om forholdene i hjemmet.

- Da jeg så kom hjem, fik jeg en huskekage og blev spurgt om, hvorfor jeg fortalte sådan nogle løgnehistorier. Så var jeg nødt til at fortælle en ny løgnehistorie for at undgå at få flere slag, siger Jacob Svendsen til DR Sjælland.

Jørgen Hein, der for nogle år siden var Jacob Svendsens lærer i specialklassen på Abildhøjskolen i Præstø, bekræfter, at drengen blev meget angst og indadvendt, så snart lærerne spurgte til, hvordan det gik derhjemme.

Men det var uhyre vanskeligt at nærme sig plejefamilien, påpeger Jørgen Hein.

Det oplevede hans kone, der også var lærer, da hun ville undersøge forholdene for et andet af de forsømte børn fra plejefamilien:

- Min kone blev bedt om at klappe i og truet på det voldsomste, så hun ikke turde gøre mere, fortæller Jørgen Hein til DR Sjælland.

Kommunens sagsbehandlere blev ifølge Jacob Svendsen ligeledes afvist af plejeforældrene.

- Jeg havde engang en kontaktperson, der ville snakke med mig alene, men det syntes plejeforældrene ikke, at der var nogen grund til. Så jeg har aldrig fået lov til at snakke med dem (sagsbehandlerne, red.) alene, fortæller det tidligere plejebarn til DR Sjælland.

/ritzau/