Plejeforældre fra Mern får lange straffe

De to plejeforældre i den såkaldte Mern-sag skal henholdsvis to et halvt år og to år i fængsel.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev tirsdag uddelt længere fængselsstraffe til de to tidligere plejeforældre i den såkaldte Mern-sag, da Retten i Nykøbing Falster afsagde dom.

Den 60-årige plejefar skal således to år og seks måneder i fængsel, mens den 54-årige plejemor straffes med to år bag tremmer.

Plejeforældrene var tiltalt for frihedsberøvelse, vold og vanrøgt mod en række plejebørn, der boede hos familien gennem en 20-årig periode. Overgrebene fandt sted i perioden 1990 til 2010.

Tiltalen lød blandt andet på, at plejeforældrene flere gange havde frihedsberøvet tre af ægteparrets plejebørn på førstesalen af den ejendom, de boede i. Desuden havde parret udøvet forskellige former for vold, herunder mishandling, trusler og vanrøgt, af seks andre plejebørn over en lang årrække.

- Retten fastslog, at volden primært var udøvet af plejefaderen, men også til dels af plejemoderen og i øvrigt til dels med plejemoderens viden og indforståelse, lyder det på rettens hjemmeside. Her kan man ligeledes læse, hvordan faren også blev fundet skyldig i at have truet to plejebørn med at skyde dem.

Anklager Michael Boolsen havde på forhånd krævet mindst tre år og seks måneders fængsel til den 60-årige plejefar og tre år til den 54-årige plejemor.

Forsvaret mente i stedet, at plejeforældrene burde frikendes. De to plejeforældre har tidligere udtalt, at plejebørnene har planlagt et komplot mod dem. En udlægning, der ikke blev støttet af retten.

Ved siden af fængslesstraffen blev begge de tiltalte frakendt retten til »erhvervsmæssigt eller i forbindelse med fritidsaktiviteter« at beskæftige sig med børn eller unge under 18 år.

For et af de ni plejebørn, Martin Dannefeldt Larsen, kom dommen som en lettelse, Han var i pleje hos parret i en syvårig periode, der sluttede i sommeren 2008.

- Jeg har det rigtig godt. Jeg kan næsten ikke få armene ned. Det betyder, at sandheden er kommet frem. Man kan se, hvad de har gjort, og at vi plejebørn ikke har løjet, siger Martin Dannefeldt Larsen til DR.

De to dømte ankede dommen til Østre Landsret med påstand om frifindelse.