Plejefamilier: Pas på med politiske hastebeslutninger

Plejefamiliernes Landsorganisation vil gerne være med til at kigge på de nuværende tilsynsregler, men advarer mod politiske hastebeslutninger baseret på én sag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF forslår i dag at centralisere tilsynet med plejefamilier, så det ikke længere er anbringelseskommunen, men regionen, der skal føre tilsyn med et plejebarn og dets plejefamilie.

Den ide vinder ikke genhør i Plejefamiliernes Landsorganisation (PL).

Thomas Damkjær Petersen er næstformand i PL, og han mener, at en generel centralisering vil forværre det nuværende system.

- I Plejefamiliernes Landsorganisation er vi meget åbne over for forandringer i tilsynssystemet, men vi advarer mod at tage drastiske beslutninger på baggrund af én ulykkelig sag, siger Thomas Damkjær Petersen.

- Man skal tænke på, at langt de fleste plejefamilier kun har børn fra en kommune, nogle har måske fra to kommuner, men det er meget sjældent, at familier har børn fra mange forskellige kommuner. Man kan eventuelt centralisere tilsynet i sager, hvor familien har børn fra forskellige kommuner, siger han.

Han påpeger, at sagsbehandleren i kommunen er en faguddannet person, som er langt tættere på sagen, end en sagsbehandler som sidder i regionen.

Uanmeldte besøg en dårlig ide

Heller ikke ideen om uanmeldte besøg vinder genhør i PL. Thomas Damkjær Petersen, mener, at idéen meget nemt kan blive for ressourcekrævende på et område, som allerede har få ressourcer.

- Vi har som udgangspunkt ikke noget imod uanmeldte besøg, men mange gange vil familien eller børnene ikke være hjemme. Og så er den sagsbehandler, som i forvejen ikke har meget tid, gået forgæves.

Kommuner skal overholde nuværende regler

I stedet mener han, at man i første omgang skal sørge for, at kommunerne rent faktisk overholder de regler, der er i dag.

- Jeg ved, at der er mange kommuner som ikke kommer ud de to gange om året, som de skal i dag. Det hører vi fra de plejefamilier, vi er i kontakt med. Når der er styr på det, kan man overveje at lave f.eks. tre tilsyn om året, hvis man ikke synes, at to er nok til at vurdere en familie, siger han.

- Det er en meget ulykkelig sag, men heldigvis sker det ikke særlig ofte. Når det er sagt, tror jeg desværre ikke, man kan komme alle fejl til livs, når vi taler om menneskelige relationer. Men en sag er selvfølgelig en sag for meget, siger han.