Plask! Danmark er blevet to kvadratkilometer mindre

Flere millioner ton vand fra Lillebælt flyder ind over Nordfyn lørdag eftermiddag. Vandmasserne skal blive til en fjord, som skal danne rammen om et nyt nordfynsk naturområde.

Mange var mødt op for at overvære den historiske begivenhed på Nordfyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnny Anthon Wichmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af lørdag vil Fyn skrumpe med to kvadratkilometer ved den nordlige kyst. Området, der er på størrelse med 285 fodboldbaner eller næsten halvdelen af Frederiksberg Kommune, er ved at blive oversvømmet - med vilje.

Med mange hundrede tilskuere begyndte borgmesteren i Nordfyns Kommune, Morten Andersen (V), kort efter klokken 15 at tælle ned fra ti på stranden ved Gyldensteen.

Og da han nåede nul, begyndte store gravemaskiner at fjerne jorden omkring et dige, så det kunne brydes ned og vand strømme ind i en nyetableret fjord ved stranden.

»I dag bliver Fyn mindre. Ja, faktisk hele 214 hektarer. Men vi får mere Fyn for pengene, for der åbnes op for nye naturoplevelser,« sagde borgmesteren ifølge TV 2 News sin tale, inden diget blev brudt.
»Vi kan opleve fuglelivet, havet og hele naturen på en ny måde,« tilføjede han.

Ingeniørvirksomheden Grontmij står bag opgaven for Aage V. Jensens Naturfond, der for tre år siden købte de 616 hektar land af Gyldendal Gods. Fonden vil gøre området til et sjældent naturområde med lavvandet kystlagune, ferskvandssø og rørskov.

Formålet med etableringen af den nye fjord er »at sikre de nuværende naturværdier i området og at genskabe et af Fyns vigtigste fugleområder«, har projektlederen Peter Stockmarr meddelt.

Forud for lørdagens oversvømmelse har Grontmij foretaget målinger og kontrolleret fremgangsmåder og materialer for at bygge og forstærke de i alt 3,3 kilometer diger langs indersiden af den nye fjord nær Bogense.