Planer om maritimt museum på Holmen

Nyt forsøg på at gøre den historiske del af den gamle flådestation til et flådemuseum

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal have et maritimt museum i verdensklasse med Holmens yderste del, de historiske bygninger på Nyholm, som kernen.

Det mener i hvert fald den tidligere direktør og reklamemand Stig DeGeer, som for en snes år siden var initiativtager til redningen af fregatten »Peder Skram«. Allerede i begyndelsen af 1990erne gjorde han første gang forsøg på at stable et museumsprojekt på benene, men blev bremset af den daværende økonomiske nedtur. Nu gør han et nyt forsøg. I første omgang vil han samle en projektkomité, som for det første skal formå staten – nærmere betegnet forsvaret – til ikke at sælge bygningerne i området. For det andet skal projektkomiteen samle midler, så der kan laves et skitseprojekt for indretningen af et museumscenter på området.

Nogle af bygningerne daterer sig til første del af 1700-tallet, og under den nordlige mole gemmer sig endnu en skat; det 90 kanoner store linjeskib »Elefanten«, der blev sænket i 1728 for at ende sit liv som udtjent orlogsskib og blive begyndelsen til molen, som skulle beskytte Københavns Havn og Flådens Leje mod bølgernes hærgen. Stig DeGeer har en vision om at fritgrave skibsvraget, som formentlig er velbevaret, og give publikum mulighed for at se skibet på havets bund gennem en glasvæg. Adskillige udtjente orlogsskibe blev på den tid sænket som led i udbygningen af Holmen og havbunden omkring dem fyldt op med mudder og udgravet affald fra Københavns gader, hvor affaldet i nogle gader lå meterhøjt.

Batteriet Sixtus er under restaurering takket være en donation på 13,2 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formaal, og Arresthuset er under indretning til museumsformål, blandt andet et mindre ubådsmuseum. Ifølge Stig DeGeer er et af de gamle huse, Østre Takkeladshus, velegnet som maritimt museum. Men det er ideen at se området som en helhed, der også omfatter de tre krigsskibe fra Den Kolde Krig; fregatten »Peder Skram«, missiltorpedobåden »Sehested« og ubåden »Sælen«. Et fjerde flådefartøj er på vej til samlingen: Missilfartøjet »Viben«, der er et af de 14 Standard Flex-fartøjer, der blev udfaset sidste år.

»Jeg tror, det er realistisk at få staten til at afstå fra at sælge bygningerne, fordi man her har chancen for at skabe et nationalt marinemuseum med intakte faciliteter,« siger Stig DeGeer, der gennem et langt aktivt liv i blandt andet reklame og marketing, som direktør for et Elextrolux-selskab og senest københavnske Bycyklen har erfaring med at stable projekter på benene. Han var som ung reserveofficer i Søværnet.

Museer for de tre værn

Tidligere forsvarschef, admiral Tim Sloth Jørgensen, er begejstret for ideen. I hans tid udarbejdede forsvaret en museumsplan for de tre værn, som udpegede veteranflysamlingen i Stauning i Vestjylland som Flyvevåbnets museum, og som foreslog Fredericia som hjemsted for det hærmuseum, der ikke findes i dag. Og Holmen skulle naturligt blive hjemsted for flådens museum. »Man har muligheden for at skabe et museum på verdensniveau. Det vil være suverænt at benytte marinekasernen på Holmens spids som museum,« mener han.

Stig DeGeer håber at have en projektkomité i arbejdstøjet efter sommerferien.

Blandt de mange uafklarede spørgsmål, der knytter sig til ideen om et maritimt museum på Holmen, er spørgsmålet om, hvordan samarbejdet med statens Orlogsmuseum kan blive. Det har ikke været muligt at træffe direktøren for Statens Forsvarshistoriske Museum, Ole Frantzen. Orlogsmuseet ligger på Christianshavn, ikke langt fra Holmen og blev i 1990erne gennemgribende restaureret.

Forsvaret har tidligere forsøgt at sælge Holmen til private investorer. I 1992 forhandlede Forsvarsministeriet med Holmen Development Group om at sælge bygningerne for 645 millioner kroner for at undgå, at området blot blev overdraget vederlagsfrit til kulturelle institutioner, da hovedparten af Søværnets personel flyttede fra Holmen.