Pizza og burger skal sundhedsmærkes

Fødevareminister vil opfordre fastfoodkæder til en frivillig nøglehulsmærkning af sunde produkter fra 2011.

Kunne du godt tænke dig en sund pizzaslice til frokost eller en hurtig take-away dinner med familien efter et par timers overarbejde?

Står det til fødevareminister Henrik Høegh (V), vil det om et års tid være muligt i en ruf at vælge og vrage mellem mængder af fastfood uden over­flod af fedt, salt og sukker og med et fornuftigt fiberindhold. Hvis altså fastfoodkæderne går frivilligt ind i enmærkningsordning a la Nøg­lehullet, som sidste år blev introduceret i detailhandelen. »Vi er nok mange, der oplever at have for lidt tid sidst på dagen, og så kunne jeg godt tænke mig, det skal være nemt at foretage et hurtigt valg i de fastfood-tilbud, vi har,« siger Henrik Høegh.

I forbindelse med projektet tager han i dag til Lyon i det sydlige Frankrig for at diskutere sund fastfood med mesterkokken Paul Bocuse. Han har åbnet en kæde af restauranter, Ouest Express, med ernæringsrigtige og lækre retter til en overkommelig pris.

Henrik Høegh overvejer at søge om et millionbeløb på finansloven til udviklingen af mærkningsordningen. Det er tanken, at den skal aftales direkte med de enkelte producenter på frivillig basis.

Ingen tvang

»Vi skal tale med fastfoodkæderne og underskoven af småproducenter herhjemme. Det er klart, det skal være en frivillig ordning. Vi tvinger ikke nogen, men jeg tror, det er i producenternes interesse at være med i dette her,« understreger ministeren.

Projektet er stærkt inspireret af en lignende svensk model for Nøglehuls-mærkning af restauranter og kantiner. Her har ca. 300 restauranter betalt for at få certificeringen.

»Erfaringerne fra Sverige viser, at hvis man har sådan en mærkning, så sker der en produktudvikling hos udbyderne, så der kommer sundere produkter,« siger chefkonsulent i Fødevareministeriet Karen Lorenzen.

»Kommer der en efterspørgsel efter sundere produkter, så er der et incitament til at udvikle det. Ellers er det ikke sikkert, der sker noget for at få fedtindholdet ned,« siger Karen Lorenzen.

Det er tanken, at den frivillige sundhedsmærkning af fastfood skal være på plads om et års tid.

Plads til kaloriebomber

Efter planen skal mærkningen kunne tildeles enkelt-retter. Dermed vil det stadig være muligt for fastfoodkæder også at have både fedt- og sukkerholdige kaloriebomber på menuen ved siden af de ernæringsrigtige burgere.

»Vi vil ikke fratage nogen at vælge noget usundt. Men det skal være let at se, hvad der er det sundeste valg,« siger Karen Lorenzen.

Fødevarestyrelsen har al­le­rede tidligere fået henvendelse fra burgerkæden McDonalds, der har ønsket en direkte dialog med myndighederne.

Nøglehulsmærket blev sidste år introduceret i detailhandelen. Her kan butikkerne få mærket en række madvarer - bl.a. færdigretter - der opfylder særlige krav til indholdet af salt, sukker, fedt, fuldkorn og fibre.