Piratviden for let øvede

Den engelske skuespiller Michael Caine udgav for nogle år siden en vidunderlig bog med titlen »Not Many People Know That« - det er der ikke mange, der ved.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Titlen havde han hugget fra en anden engelsk skuespiller, Peter Sellers, der i forne tider brugte udtrykket i forlængelse af alle mulige fjollede oplysninger, og Michael Caine havde da også fyldt sit værk til bristepunktet med netop den slags.

Det er det koncept »Lokumsbogen« siden 1999 har formået at gøre til en bogserie redigeret af d'herrer Sten Wijkman Kjærsgaard og Ole Knudsen, og det er klart, at man, når man som undertegnede er en stor ynder af akkumuleret, fortrinsvis unyttig viden om snart sagt alting - også kaldet paratviden - kaster sig over den seneste udgivelse med opstemt forventning.

Og man bliver ikke skuffet. Jeg har med særlig interesse studeret listen over 13 berømte belgiere af hvilke jeg ikke på forhånd troede, at jeg kendte nogen, men alligevel var godt kendte de ni, da det kom til stykket.

På samme måde rummede fortegnelsen over verdens farligste dyr en del overraskelser. F.eks. er hajer anledning til 10 dødsfald om året, mens havets såkaldte »brandmænd« er årsag til 50 dødsfald. Og hunde er årsag til 50.000 dødsfald årligt (især pga. rabies), mens krokodiller er årsag til til 2.000 omkomne. Og så er bier og hvepse farligere end både hajer og krokodiller til sammen, de er nemlig årsag til mindst 40.000 dødsfald om året.

Rystende er det også, at danskerne tror, at stearinlys er den hyppigste årsag til brand, mens det faktisk er tilsodning af skorstenen. Desuden er det muligt at erkyndige sig om, at danske butikstyves foretrukne mål er elektronik og mobiltelefoner, mens de i England fortrinsvis stjæler barberblade (der findes heller ikke noget mere skurkagtigt end et glatbarberet ansigt).

Bogen byder desuden på et gensyn med berømte graffiti fra 80erne, det var dengang den slags kunne have et budskab i stil med: »Hold Danmark rent - bliv i sengen«, og vi kan ydermere lære, at hertugen af Welllingtons hest hed Copenhagen, mens Napoleons hed Marengo, og at de mest spillede klassiske komponister i DRs P2 er Mozart, Bach og Beethoven, hvilket lyder troligt nok.

Desuden er der en nyttig anvisning på, hvordan man kalker et hus, hvis der overhovedet er nogen, der gør den slags mere, og man lærer, at ordet decoraphobia er »angst for boligindretning« - en lidelse tv for tiden er i fuld færd med at påføre den sagesløse befolkning.

I afsnittet om filmpar, der kom glimrende ud af det med hinanden nævnes imidlertid bl.a. Ginger Rogers og Fred Astaire, som i virkeligheden skyede hinanden. Fred Astaire havde tilmed indføjet i sin kontrakt, at han end ikke ville kysse Ginger, og det gjorde han heller ikke i nogen af deres film.

Bortset fra denne lapsus er der vist kun at indvende, at der synes at være kommet flere, længere tekster til på bekostning af de korte informationer, som denne anmelder så langt foretrækker.

Forfatteren Gore Vidal citeres forresten i bogen for et bevinget ord, der med flammeskrift kunne stå som motto for vor tid: »Gå aldrig glip af en chance for at få sex eller at komme i fjernsynet.«

I øvrigt oplyses det, at mennesker indenfor 24 timer glemmer op til 80 pct. af alt det, de lærte den dag og på den måde er det hele alligevel mere eller mindre forgæves.Lokumsbogen 2005, 312 sider, kr. 149 Forlag: Gyldendal