Piratsag bliver aldrig fuldt belyst

Onsdag tager Pressenævnet stilling til klager over Ekstra Bladet og TV 2 i sagen, hvor seks søfolk sad som gidsler i Somalia i 838 dage. Men de andre aktørers rolle i sagen bliver aldrig fuldt belyst.

Foto: MOHAMED DAHIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan kunne det gå til, at Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og deres fire filippinske kolleger skulle sidde som gidsler i Somalia i 838 dage?

Det spørgsmål kommer formentlig aldrig til at blive fuldt belyst i Danmarks-historiens længste gidselsag, hvor de seks søfolk fra rederiet Shipcraft sad fanget fra januar 2011 til foråret 2013 hos pirater i Somalia. Dermed er det stadig uklart om danske myndigheder, sikkerhedsfirmaer og andre er klar til at håndtere sager, hvor danskere bliver taget som gidsler i udlandet næste gang det måtte ske, lyder advarslen.

På onsdag skal Pressenævnet tage stilling til to klager over henholdsvis Ekstra Bladet og TV 2 fra kaptajn Eddy Lopez. Det er fagforbundet Søfartens Ledere, der på vegne af Eddy Lopez har klaget over de to medier, men direktør for forbundet, Fritz Ganzhorn, er utilfreds med, at andre aktørers rolle i sagen ikke belyses på samme måde:

»Det bekymrer mig, at vi risikerer at ende med, at vi kun får afgjort nogle mediesager, som måske vil konkludere, at pressen ikke spillede så heldig en rolle i denne sag. Der burde foretages en tilbundsgående undersøgelse af hele sagen, så vi ved, hvad der gik galt,« siger Fritz Ganzhorn.

Læs dagens kronik om sagen

Han står samtidig bag en politianmeldelse af rederiet Shipcraft, som Nordsjællands Politi har tygget på siden sommeren 2011. Nordsjællands Politi har endnu ikke taget stilling til, om sagen skal droppes, eller der skal rejses tiltale.

»Vi har meldt Shipcraft til politiet, da vi ikke mener, at rederiet har levet op til sit ansvar. Hele det første år, hvor gidslerne sidder fanget i Somalia, forsøger rederiet at få alle mulige andre til at betale og klare den forpligtelse, som klart er rederiets,« siger Fritz Ganzhorn.

Ud over politianmeldelsen og pressenævnssagerne har Den Maritime Havarikommission også undersøgt sagen til og med angrebet og kidnapningen af besætningen. Kommissionen konkluderede, at rederiet havde gjort, hvad det kunne for at forebygge piratangreb.

Men selve forløbet fra gidseltagningen og de 838 dage frem bliver ikke undersøgt til bunds nogen steder. I et svar til Enhedslistens Christian Juhl afviser erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), at der skal nedsættes en særlig havarikommission. Heller ikke andre steder vil sagen blive undersøgt til bunds.

»Vi må have en tilbundsgående undersøgelse, men det vil myndighederne ikke, fordi de på en eller anden måde har spillet en uheldig rolle i denne sag,« siger Fritz Ganzhorn.

I journalist og forfatter Eva Damsgaards bog om hele forløbet, »Det beskidte spil«, dokumenteres det, at Shipcraft først 1 år og 7 måneder inde i forløbet giver et reelt tilsagn overfor Udenrigsministeriets følgegruppe om, at rederiet vil betale en løsesum.

»Det er grotesk lang tid, og det kan vi som søfart ikke være tjent med. Der er behov for, at det bliver efterforsket i bund, hvordan rederiet har modarbejdet en reel løsning i så lang tid. Hvordan kan det ske i en situation, hvor Udenrigsministeriet melder ud, at man følger sagen tæt,« siger Fritz Ganzhorn.

Udenrigsministeriet har meldt klart ud, at Danmark ikke forhandler med gidseltagere, og officielt yder ministeriet kun råd og vejledning i de situationer. Men ministeriet har alligevel en forpligtigelse til at holde øje med forhandlingerne, mener Fritz Ganzhorn:

»Vi bør have en slags følgegruppe, som skal sikre, at forhandlingerne i disse sager skrider fremad. Denne sag viser, at det er nødvendigt, næste gang danskere bliver kidnappet i udlandet. Jeg er i tvivl om, at man er rustet til sådan en sag her igen.«

I Berlingske tirsdag skriver journalist og forfatter Eva Damsgaard en kronik om sagen, hvor hun peger på, at det er alt for bekvemt udelukkende at placere skylden for det lange gidselforløb hos Ekstra Bladet, der i sommeren 2012 lancerede kampagnen »Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia«.

En kampagne, som har fået både politikere og rederiet Shipcraft til at beskylde Ekstra Bladet for at både forlænge og fordyre gidseltagningen.

»Det er imidlertid alt for nemt og ensidigt at give pressen skylden for, at gidselsagen blev den længste i nyere danmarkshistorie. Men fordelen for politikerne og ministeriet er, at det fjerner fokus fra myndighedernes rolle i sagen,« skriver Eva Damsgaard og opfordrer til, at andre aktører også kigges nærmere efter i sagen:

»Andre aktører end pressen bør lære af den sag: Politikerne, Udenrigsministeriet og dets rådgiver i gidselsager, Politiets Efterretningstjeneste (PET), virksomheder og private sikkerhedsfirmaer. For det er desværre nok ikke sidste gang, at danskere tages som gidsler i udlandet. Uanset om de har en arbejdsgiver i ryggen eller er privatpersoner,« skriver hun.

Hos rederiet Shipcraft peger direktør Claus Bech på, at rederiet arbejdede tæt sammen med de danske myndigheder helt fra starten af gidselsagen, og han afviser samtidig, at det tog 1 år og syv måneder før rederiet stillede en løsesum til rådighed.

»Som vores pressemeddelelser også viser, var Shipcraft på et tidligt stadie i processen i forhandling med piraterne og dermed i sagens natur også klar til at betale løsepenge,« mener Claus Bech.

Han oplyser, at han endnu ikke har modtaget nogen afklaring på, om Nordsjællands Politi vil rejse tiltale mod Shipcraft.

»Havarikommissionens rapport fastslår, at vi har ageret fuldt forsvarligt op til selve angrebet. I  perioden fra angrebet til løsladelse har vi ageret fuldt ud i henhold til de samlede anbefalinger fra alle involverede professionelle rådgivere - og betalt en betydelig løsesum for at få vores folk hjem. Med andre ord kan vi ikke se, at der kan være noget som helst grundlag for en tiltale, men  vi ser meget frem til en snarlig afklaring,« siger han.