Pirater truede med al-Qaeda

Somalisk formand i Danmark mener, at al-Qaeda-trussel satte skub i forhandlingerne om gidslerne frigivelse.

Ekstremt belastende 83 dage er lykkeligvis forbi for de danske søfolk, der siden 1. juni var gidsler på det danske fragtskib Danica White.

Ifølge Abdisame Doualie, der er formand for Somalisk Forening, kom der først for alvor skred i forhandlingerne, da kaprerne truede med at iscenesætte al-Qaeda som forhandlere. Abdisame Doualie har flere gange under forløbet talt med piraterne på skibet.

- Det var virkelig alvorligt. De hektiske forhandlinger de seneste uger må skyldes, at en international krise skulle afværges. Piraterne fortalte, at løsesummen var skaffet, fordi de havde stillet et ultimatum. Enten skulle pengene betales, eller besætningen ville blive flyttet til al-Qaeda. Hvis det skete, ville de stille krav til regeringerne i USA og i Danmark, siger Abdisame Doualie til Ekstra Bladet.

Udenrigsministeriet kunne efter frigivelsen oplyse, at alle fem gidsler har det godt efter en grum oplevelse, hvor de er blevet truet med våben, og skib og søfolk er blevet totalt ribbet for værdier.

De befinder sig nu på en fransk korvet Blaison, hvor de bliver tilset af en læge på vej mod Djibouti i Afrika. Om fire dage ventes de til Danmark. Her venter familie og venner, der endelig kan lægge angsten bag sig.

- Det er en glædens dag. Det har været en svær tid, vi har været igennem. De har været bange, og det har været hårdt at være på skibet, fortalte moren til 18-årige Kim Lassen, da frigivelsen var en realitet onsdag aften.

Det har været et overordentlig langt forløb, som møder kritik fra Sømændenes Forbund og 3 F. 83 dage tog det at nå frem til en løsesum, som ifølge sikkerhedsfirmaet Protocols oplysninger var på 8,3 millioner kroner.

- Vi tilbød allerede kort efter kapringen at betale de otte millioner kroner i løsesum. Men vi blev holdt helt uden for forhandlergruppen af Udenrigsministeriet og rederiet, siger faglig sekretær i Sømændenes Forbund, Morten Bach.

Det var efter frigivelsen vigtigt for Udenrigsministeriet at understrege, at den danske stat hverken har forhandlet med gidslerne eller betalt løsesum. Det har alene rederiet Folmer. Hverken rederen eller Udenrigsministeriet ønsker at bekræfte beløbet på løsesummen.

Der kommer nu et politisk efterspil for at forhindre flere gidseltagninger. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har bedt Søfartsstyrelsen om straks at drøfte med erhvervets parter, hvad der kan gøres for at forhindre pirateri.

- Vi skal i Danmark se på, hvad der kan gøres for at forebygge lignende situationer. Det er helt oplagt, at vi også må se på, om de eksisterende forholdsregler på skibene og i rederierne er tilstrækkelige.

Der er desuden nedsat en arbejdsgruppe, hvor Udenrigsministeriet sammen med Søfartsstyrelsen, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet vil se på, hvordan det internationale samarbejde kan styrkes.

/ritzau/