Pirater på vej til Danmark

For første gang lægger myndighederne op til at bringe pirater til Danmark for at kræve dem dømt for forsøg på pirateri mod et dansk skib.

Marinefartøjet Esbern Snare lægger fra kaj ved Langelinie med Prinsesse Dagmars kiste ombord og med kurs mod Skt. Petersborg efter genbegravelsen i Roskilde Domkirke lørdag 23, september 2006. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2006) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks piratmistænkte somaliere, der siden 30. januar har siddet som fanger ombord på det danske flådefartøj “Esbern Snare”, skal muligvis til Danmark for at blive stillet til retten.

De piratmistænkte er netop blevet varetægtsfængslet ved Københavns Byret in absentia med henblik på at sætte de mistænkte foran en dansk dommer, og ifølge vicestatsadvokat Lars Munk Plum fra statsadvokaturen for særlige internationale anliggender er det en mulighed, at de skal retsforfølges her i landet. 

Varetægtsfængslingen er dog kæret til Østre Landsret, og først hvis landsretten stadsfæster varetægtsfængslingen kan anklagemyndigheden undersøge og afgøre om der er tilstrækkeligt grundlag til at rejse tiltale mod dem.

I givet fald vil det blive første gang, at piratmistænkte skal fremstilles i en dansk ret. De to danske støtteskibe, “Absalon” og “Esbern Snare” har ellers i adskillige tilfælde opbragt pirater, men har enten måttet sætte dem i land eller overdraget dem til andre.

De piratmistænkte blev observeret af det danske handelsskib "Elly Mærsk", hvis besætning konstaterede, at der befandt sig udstyr ombord på somaliernes fartøj, som kunne bruges til angreb på handelsskibe. Det drejer sig typisk om lange stiger til at entre en skibsside. Ifølge Søværnets Operative Kommando affyrede de piratmistænkte ikke skud mod det danske skib, men blev alligevel standset og afvæbnet af "Esbern Snare" og dets helikopter. Somaliernes fartøj stoppede først da helikopteren med en enkelt skud fra sit maskingevær havde sat somaliernes påhængsmotor ud af spillet.

- Det gør en væsentlig forskel fra tidligere situationer, at det drejer sig om et muligt angreb på en dansk handelsskib, siger vicestatsadvokat Lars Munk Plum.


Dermed er der juridisk hjemmel til at retsforfølge dem i Danmark.

Varetægtsfængslingen in absentia er uden en tidsgrænse. Ifølge retsplejeloven skal de sigtede dog stilles for en dommer senest 24 timer efter at de måtte være bragt til Danmark.