Pirater kendte til Shipcraftejers dyre vaner

Efter Ekstra Bladet beskrev Shipcraftejers milliondyre køb af lystgård, pressede pirater løsesum i vejret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Den uvildige forhandler mellem de somaliske pirater og rederiet Shipcraft, Henrik Mundt, fortæller, hvordan piraterne brugte informationer om ledelsen i rederiet til at presse løsesummen for de to tilfangetagne sømænd Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn i vejret.

Det fortæller han i Københavns Byret torsdag.

- Vi prøvede at forklare dem, at selskabet (Shipcraft, red.) var nødlidende og ikke var i stand til at betale de summer, de krævede, siger Henrik Mundt.

- Men så sagde de, at de vidste, at ejeren af rederiet netop havde købt en lystgård, fortsætter han og forklarer, at piraterne generelt var meget svære at forhandle med.

Han spurgte dem ikke, hvor de havde informationerne fra.

Men avisen Ekstra Bladet havde tidligere i en artikel med overskriften "Shipcraft-ejer vælter sig i luksus - danske gidsler rådner op" beskrevet, hvordan den kontrollerende aktionær John Arne Larsson havde købt en lystgård til 55 millioner kroner.

Henrik Mundt gik under navnet "Mr. Jensen" i forhandlingerne med piraterne, og han spillede en central rolle i den 838 dage lange løsladelsesproces.

Hans vidneudsagn spiller derfor en stor rolle i den retssag, hvor de to sømænd har sagsøgt Ekstra Bladet for en million kroner for at have trukket løsladelsesprocessen i langdrag.

/ritzau/