Pindsvin er ikke dræbermaskiner

Der er opstået et stort gråt marked for pindsvin. For folk tror, at de små prikne fyre er rene dræbermaskiner, der kan rydde en have for iberiske skovsnegle i en ruf.

Illustration: Claus Biggum Fold sammen
Læs mere

Glem alt om udekøkkener, orangerier og havejacuzzier. Nu er det pindsvin, der står øverst på haveejernes ønskeseddel, og der er opstået et stort gråt marked, hvor folk ligefrem kidnapper pindsvin under familiebesøg hos tante Anna på Fyn for at tage de sagesløse dyr med hjem til Nordsjælland eller Østjylland.

»I øjeblikket bliver vi ringet op flere gange om dagen af desperate haveejere, der vil købe pindsvin af os. Jeg har lige været ude for en dame, der sagde at hun ville give sin mand et i fødselsdagsgave, for det har han altid ønsket sig,« fortæller Kirsten van Oosterhout.

Hun er formand for dyreværnsforeningen Pindsvinehjælpen, der har en række plejestationer for skrantende pindsvin rundt omkring i landet.

»Vi fortæller selvfølgelig, at vi ikke sælger naturens dyr, og at vi sætter de pindsvin, vi får i pleje, tilbage hvor de blev fundet, så snart de kan klare sig selv,« understreger hun.

Den kan ikke li dræbersnegle
Forklaringen på, at den lille prikne, men hyggelige fætter er blevet så efterspurgt, er, at den er blevet udråbt som dræbersneglens fjende nummer ét, og at dræbersneglen som bekendt har formeret sig så lystigt som aldrig før i denne fugtige sommer.

»Folk har fået opfattelsen af, at et pindsvin som en anden dræbermaskine går i gang med at æde havens dræbersnegle én efter én, men det er helt forkert. Pindsvinets livretter er sprøde biller, ørentviste, larver og måske mindre snegle af dem med hus. Det kan være, den kan æde nogle dræbersnegleæg og nyklækket yngel, men ikke de voksne dyr i rå mængder. De er for seje. Jeg kan godt forstå, at haveejere vil gøre, hvad det skal være for at komme dræbersneglene til livs, men i den sammenhæng rækker pindsvin altså som en skrædder et vist sted,« fortsætter Kirsten van Oosterhout.

Ungerne har brug for mor
»Der er flere problemer ved at flytte rundt på pindsvin. Dels har de i øjeblikket og frem til september nyfødte, blinde og hjælpeløse unger, der er helt afhængige af deres mor, og som går til, hvis hun forsvinder. Og dels er pindsvin nogle små følsomme væsener, der er meget nøje tilpasset den biotop, de holder til på, og derfor vil begynde at vandre tilbage, hvis det bliver flyttet. Og så er det, de bliver kørt over,« siger Kirsten van Oosterhout.

»Hvis man gerne vil have pindsvin i sin have, kan man gøre den attraktiv ved ikke at frisere den så meget eller i hvert fald lade nogle hjørner være med højt græs og skygge. Og så kan man sætte lidt kattetørfoder og vand ud. Endelig ikke mælk, for det kan de ikke fordøje,« slutter Kirsten van Oosterhout.

www.pindsvinehjaelpen.dk

Find oplysninger om, hvem du kan ringe eller maile til, hvis du finder et skadet pindsvin.