Pinds respektpakke får debut i byretten

26-årig skal have en forhøjet straf, da han kastede med sten under voldsom demonstration i København, mener anklager.

Foto: Asger Ladefoged. Demonstranter kaster brosten mod politiet. Ungdomshuset i København afholdte onsdag den 1. marts 2017 en demonstration, der bevægede sig fra Vor Frue Plads mod Nørrebro i anledningen af 10-året for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.
Læs mere
Fold sammen

En ny regel i straffeloven, der øger straffen for vold mod politifolk i situationer med ballade og uro, står nu sin prøve i Københavns Byret.

Stramningen er et af elementerne i daværende justitsminister Søren Pinds såkaldte respektpakke fra sidste år, som indgår i en sag mod en 26-årig mand.

Han var på gaden, da der 1. marts i år var demonstration i København ved markeringen af tiåret for rydningen af Ungdomshuset.

»Jeg tænkte, det kunne blive en festlig dag, forklarede den tiltalte i et retsmøde onsdag. »Let's go«,« skrev han på Facebook et par dage før og ledsagede beskeden med et foto af handsker og hue.

Forrest i demonstrationen bar maskerede et stort sort banner. »10 år. INTET GLEMT INTET TILGIVET.« Undervejs blev der smadret ruder i seks banker og fire butikker.

I retslokalet blev lyset slukket og gardinerne rullet ned. På to lærreder blev der vist optagelser fra politiets kamera. Man så, hvordan maskerede skikkelser gik til angreb mod en filial af Danske Bank på Nørrebrogade, som ifølge en politikommissær ofte har fået »prygl«.

Med tydeligt presset stemmeføring kunne man høre en politileder opløse demonstrationen i dronningens og lovens navn. Men inden da havde den 26-årige, der også var maskeret, kastet to sten mod en af politiets hollændervogne. Han forsøgte at ramme bilens kamera, sagde han.

»Det var virkelig, virkelig dumt,« bemærkede han.

Lidt senere tog han en brosten i hånden, fordi han blev »grebet af stemningen«.

»Der blev delt sten ud til højre og venstre. Jeg fik en. Så løb jeg tre-fire meter, og så lagde jeg den fra mig,« sagde han.

Dermed trådte han frivilligt tilbage fra en lovovertrædelse, mener hans forsvarer, advokat Hanne Reumert. Manden nægter altså at have forsøgt at begå grov vold mod politifolk, men erkender forsøg på hærværk.

Om han bliver den første, der rammes af lovstramningen, afgøres på et senere tidspunkt. I alt er der rejst tiltale mod syv personer for vold mod politiet med krav om skærpet straf, oplyser senioranklager Martin Top-Madsen.