Pind vil fjerne knive fra nattelivet

Med en revision af den udskældte knivlov vil regeringen indføre strengere straffe og totalforbud mod knive i nattelivet, mens reglerne lempes for almindelige danskere i hverdagen. Der er bred opbakning til lovforslaget.

Swiss army knife open Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være nemmere at medbringe kniv, hvis man skal på fisketur, i skoven med barnebarnet eller sågar skal skrælle et æble. Omvendt skal det være langt sværere at besidde kniv i nattelivet eller i offentlige forsamlinger – og der skal slås hårdt ned på dem, der gør det.

Det er i grove træk essensen af det forslag til en ny knivlov, som justitsminister Søren Pind (V) efter planen sender til førstebehandling i folketingssalen i dag.

Der bliver således med den nye lov indført et totalforbud mod knive i nattelivet. I dag må man gerne bære foldekniv i dagtimerne og i nattelivet, hvis den er under syv centimeter.

Bliver man fremover som tidligere dømt for vold eller trusler om vold stoppet med en kniv i nattelivet kan man i udgangspunktet se frem til 40 dages ubetinget fængsel mod tidligere syv dage. Straffen bliver nu så hård, at politiet øjeblikkeligt kan tage personen med til varetægtsfængsling. Strafferammen vil gå helt op til to års fængsel i gentagelsestilfælde.

En ikke tidligere straffet person, der stoppes med en kniv på sig i nattelivet eller i større forsamlinger, hvor der er risiko for tilspidsede situationer, vil som udgangspunkt stå til syv dages ubetinget fængsel.

Søren Pind: Politiet vil får de lettere

»Vi kan desværre se, at knivstikkeri stadig florerer i større omfang. På denne måde bliver politiets opgave med at gennemtrawle nattelivet gjort meget nemmere. Vi sender desuden et meget kraftigt signal om, at rockere og bandemedlemmer og kriminelle ikke skal gå med kniv. Hvis en tidligere voldsdømt bærer kniv under skærpende omstændigheder, så får man virkelig en kanonhård straf,« siger justitsministeren. Som skærpende omstændigheder nævner Søren Pind foruden nattelivet større koncerter, visse fodboldkampe og forsamlinger foran en retsbygning.

Såvel den første knivlov som den nuværende har været udsat for massiv kritik for at gøre det strafbart for blandt andre håndværkere, fiskere og jægere at gå med visse knive, mens personer med voldelige hensigter uden videre har kunnet tage mindre foldeknive med i byen.

Lovgivningen skifter nu fokus fra at definere lovlige og ulovlige knive til i stedet at definere ulovlige og lovlige situationer – såkaldt anerkendelsesværdige formål. Fremover skal man således uden problemer kunne medbringe en kniv på jagt, lystfiskeri eller skovtur.

Samtidig foreslås forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive ophævet, så længe der er et bredere anerkendelsesværdigt formål med at bære kniven på et offentligt sted.

»Når hr. Hansen bliver stoppet med en schweizerkniv, så skal han ikke føre bevis for, at han skal skrælle et æble om en time, men bare med overbevisning kunne sige, at han plejer at bruge den til at skrælle et æble med. Der er så omvendt steder, hvor man aldrig må gå med kniv – så som store fodboldkampe, store koncerter og i nattelivet. Er du så til operafestival i Søndermarken på Frederiksberg, må du gerne have en kniv med til at skære kagen. Det handler om sund fornuft,« siger Søren Pind.

Kan hr. Hansen ikke nævne et anerkendelsesværdigt formål, når han bliver stoppet, risikerer han at få en bøde. Helt undtaget er fortsat en gruppe farlige våben som springknive og kastestjerner, der altid vil være ulovlige at have på sig.

Jægere og advokater er tilfredse

Danmarks Jægerforbund er at finde blandt den lange række af organisationer, der har afgivet input til den kommende lov.

»Loven har tidligere været helt umulig at finde ud af, og vores medlemmer risikerede at blive lovbrydere. Vi er derfor tilfredse,« siger jægerforbundets pressechef, Torsten Lind Søndergaard.

Også Landsforeningen af Forsvarsadvokater har i høringssvar tilsluttet sig udkastet til den nye lov.

På Christiansborg er der på forhånd opbakning fra regeringens blå støttepartier, mens også Socialdemokraterne er positivt indstillet.

»Vi skal sikre, at almindelige og fredsommelige danskere kan tage kniven med på fisketur,« siger retsordfører Trine Bramsen, der understreger, at partiet også gerne er med til at sikre et forbud mod kniv i nattelivet.