Pind åbner for au pair til pensionister

Au pair-ordning skal ikke kun være for børnefamilier, mener Venstres integrationsminister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsminister Søren Pind (V) ændrer nu au pair-ordningen i udlændingeloven markant for at give flere danskere mulighed for at ansætte en udenlandsk au pair.

Pensionerede ægtepar vil fremover - på samme vilkår som for børnefamilier i dag - kunne ansætte udenlandsk hushjælp i op til 30 timer om ugen for 3.050 kroner om måneden, og au pair-kvinder og mænd får lov til at blive i Danmark et halvt år længere end hidtil.

»Jeg kan ikke se nogen logiske argumenter for, at det kun er børnefamilier, der har krav på kulturudveksling. Hvorfor skal ældre ikke også have den mulighed,« siger Søren Pind med henvisning til formålet med au pair-ordningen, der er at forbedre sproglige og kulturelle kundskaber. Han har hentet inspiration i Norge, der har indført en lignende ordning.

I Dansk Folkeparti er næstformand Peter Skaarup »overordnet positiv« over for ændringerne:

»Men det skal følges tæt, om ældre mennesker kan give de oplevelser til en au pair, som ressourcestærke børnefamilier kan,« siger han.

Ældre Sagen vil ikke kommentere de ældre ægtepars kommende rettigheder, men i FOA er forbundssekretær Jakob Bang meget skeptisk.

»Det problematiske er, at man under dække af kulturel udveksling fastsætter en løn for hushjælp, der er en fjerdedel af de normale omkostninger. I dag er det ren import af arbejdskraft primært fra Filippinerne,« siger han.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, »ser fordomsfrit på ændringerne.«

»Men man må ikke kigge på au pair-ordningen som billig arbejdskraft. Der ligger også dannelse og udvikling i forløbet for au pairen, og det aspekt er meget vigtigt,« siger han.

I 2010 fik 2.649 personer opholdstilladelse som au pair i Danmark. Integrationsministeriet har ikke noget skøn for, hvad en udvidelse af ordningen vil betyde for antallet af opholdstilladelser.

Søren Pind lempede kort efter sin tiltræden den omdiskuterede aftale om et pointsystem for familiesammenføring for faglærte og eksperter, ligesom han i denne uge meldte ud, at borgere fra f.eks. USA, Canada og Japan slipper for den såkaldte indvandringsprøve.