Pigen fra Kundby og den hellige kriger

Sagen fra Kundby tager nu yderligere en drejning. Politiet kæder den 15-årige pige sammen med en kendt jihadist, som mindst to gange har været i krigszonen. Her er historien om de to.

En 15-årig pige fra den nordvestsjællandske by Kundby blev onsdag anholdt og senere isolationsfængslet. Ifølge TV 2 angiveligt for besiddelse af sprængstoffer og billigelse af terror. Fold sammen
Læs mere

De to unge mennesker har været på hver deres forvirrede rejse til den skæbne, som de deler: Retten i Holbæk.

Den ene, en 15-årig pige, blev tidligere på ugen fængslet i den såkaldte Kundby-sag, og fredag blev en af hendes angivelige venner, en 24-årig mand, fremstillet med krav om fængsling.

Politiet og domstolene har i en sjælden grad forsøgt at mørklægge sagen, men anholdelsen og fremstillingen af den 24-årige bestyrker mistanken om, at vi taler om terror eller frygten for terror. For DR og Ekstra Bladet afslørede fredag, at den 24-årige var en tidligere syrienskriger, og Berlingske har siden fået oplysningerne bekræftet.

Og der er tale om en mand med et broget generalieblad. Udadtil var han den gode menneskeven, men privat og på de sociale medier var han noget helt andet. I interview med østjyske medier præsenterede han sig således som en rehabiliteret forbryder, som fandt islam i fængslet, og som siden i to omgange har meldt sig til frivilligt humanitært arbejde i Syrien og Tyrkiet. Men på de sociale medier – bl.a. på en nu lukket Facebook-profil, som Berlingske har set – var han det modsatte af menneskeven. Han opførte sig som en jihad-gangster, som svælgede i krigeriske billeder af sig selv og pralerier om sin krig i Syrien. Bl.a. viste han et billede, hvor han sidder med en AK-47 på et udrangeret antiluftskyts, angiveligt i krigszonen i Syrien, og han offentliggjorde også et andet billede, hvor han holder en dolk op til struben af et portræt af en kendt dansk islamkritiker. Han brugte Islamisk Stats flag som sit profilbillede og skrev, at jihad var selve meningen med livet.

I 2014 sigtede tysk politi ham for medvirken til bortførelse af en forretningsmand, og det var en sag, som blev omtalt i en stribe tyske medier. Hans forsvarer sagde til et tysk lokalmedie, at sagen var upolitisk og udtryk for »almindelig kriminalitet«.

Popstjerner skiftet ud med jihadister

Hvordan mødte de to – pigen fra Kundby og den hellige kriger – pludselig hinanden?

Svaret kan man i nogen grad få på et socialt medie, hvor den 15-årige danske pige i de seneste ti måneder har været hyperaktiv og skrevet 822 indlæg, det seneste for blot fem dage siden. Hun begyndte som noget, der mindede om en karrikatur på en teenager, som uden blusel delte sit privatliv med verden, bl.a. sin yndlingsparfume og en spilleliste, der var rig på Justin Bieber og One Direction. Hun koketterede med sine »boy-crushes« – »men ingen drenge i 9.A.« – og hun offentliggjorde billeder med en seksuel kant, og det hele med en overflod af emojis.

Hendes indlæg begyndte for tre måneder siden at ændre sig, angiveligt efter en ferie i Tyrkiet. Hun var nu muslim – »jeg kunne relatere til det hele (hjerte-emoji) … jeg fandt endelig meningen med livet« – og nu læste hun i Koranen, hun drak ikke, og pludselig for nogle måneder siden begyndte hun at offentliggøre billeder af sig selv med våben, angiveligt af plastic, og støtteerklæringer til Islamisk Stat og ikoner og citater af Osama bin Laden. For 11 dage siden dukkede den 24-årige hellige kriger op på det pågældende site. Tilsyneladende spurgte en af hendes venner: »Hvem er NN? (initialer anonymiseret, red.)« Den 15-årige svarede: »Hvad rager det dig,« og derefter lagde hun et billede af den 24-årige NN ud. Han var halvt maskeret på billedet, men er alligevel genkendelig, og hen over billedet skrev han: »Du er den bedste wallah søster.« For otte dage siden omtalte hun ham som sin bedste ven.

Det fremgår ikke hvornår eller hvordan, de to mødtes, og substansen af deres venskab er også uklart, men den 15-årige synes at sværme for hele gangsterbegrebet. Hun fortæller om sit »gangsterliv« på samme måde, som andre fortæller om håndbold, og i næste indlæg er hun igen tilbage med fodtøj, parfume og et hav af selfies.

Det synes i nogen grad at bekræfte det teenagepige-fænomen, som Berlingske i går beskrev – med jihad som en slags sværmerisk fankultur, hvor popstjernerne er skiftet ud med jihadister – og det synes svært at hægte hendes umodne skriverier sammen med den alvor, som domstolene og politiet håndterer sagen med, lige fra bomberyddere til dobbeltlukkede døre i retten.

Men alvorligt er det, når en dommer fængsler en 15-årig pige i 27 dage, heraf den første tid i isolation. Det er uhørt, som den tidligere PET-chef Frank Jensen i aftes sagde til Ritzau:

»Jeg vil sige det sådan: Når en domstol fængsler en 15-årig pige i så lang tid, er det meget alvorligt. Retten må være blevet præsenteret for noget, som overbeviser dommeren om, at der virkelig er noget i den her sag.«

Bag dobbeltlukkede døre

Alvorligt er det også, hvis den 15-årige pige vitterligt er sammenkædet med den 24-årige, som har levet sin overspændte fascination af jihad ud.

Eftersom grundlovsforhøret mod den 24-årige føres bag dobbeltlukkede døre, er det uvist, hvad sigtelsen er, og også hvordan han forholder sig til den – og Berlingske kan derfor ikke bringe hans forklaring. Politiet har blot oplyst, at han selv meldte sig til ordensmagten torsdag klokken 16.20 og blev anholdt.