Pige undslap tvangsægteskab: Min far vil dræbe mig

For første gang siden lovstramning i 2008 har anklagemyndigheden rejst tiltale i sag om tvangsægteskab.

Retten på Frederiksberg behandler for tiden straffesagen mod en far, der anklages for at have frihedsberøvet sin 17-årige datter i knap to måneder. Indespærringen fandt sted i Pakistan, og målet var ifølge anklagen at tvinge pigen til at gifte sig. Arkivfoto. Free/www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere

København. Det har haft enorme konsekvenser for en i dag 18-årig kvinde, at hun tidligere på året angav sine forældre til politiet.

Det er kommet frem torsdag i et retsmøde på Frederiksberg.

Her er kvindens 42-årige far som den første siden en lovstramning i 2008 tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf om tvangsægteskab.

Torsdag var den dansk-pakistanske teenager indkaldt for at fortælle om, hvordan forældrene gennem næsten to måneder holdt hende fanget i Pakistan - efter alt at dømme mens de forsøgte at gifte hende væk.

Offerets forklaring blev afgivet for lukkede døre. Men efterfølgende valgte dommer Ulla Otken at referere, hvad retten havde hørt.

Blandt andet havde vidnet fortalt, at hun af frygt for sin sikkerhed i dag er nødsaget til at bo på en hemmelig adresse.

Samtidig har politiet udstyret hende med en overfaldsalarm.

- Grunden til, at hun har fået en overfaldsalarm, er, at hun har fået dødstrusler fra sin far. Hendes onkel og bror er efter hende, sagde dommeren.

Under den cirka to timer lange vidneforklaring fortalte teenageren desuden, hvordan hun tilbage i februar rejste til Pakistan med sin mor.

Den dengang 17-årige pige troede selv, at formålet med turen var at besøge familie. Men ifølge anklagen havde forældrene altså andre planer.

I Peshawar-regionen blev pigen spærret inde i et hus. Samtidig blev hun frataget sin mobiltelefon, sine penge og sit danske pas, som moren sørgede for at brænde, har datteren fortalt.

Først efter næsten to måneders indespærring lykkedes det pigen at slå alarm. Et samarbejde mellem dansk politi og den danske ambassade i Pakistan sikrede, at hun blev sat på et fly til Danmark.

I organisationen Etnisk Ung undrer det på ingen måde projektchef Susanne Willaume Fabricius, at straffesager om tvangsægteskaber er sjældne.

Hun påpeger, at organisationen i år har modtaget henvendelser fra 184 personer, der frygtede et tvangsægteskab.

- Men de unge er bange for konsekvenserne ved at gå til politiet. Det kan være, at man bliver udstødt fra familien og hele ens netværk. Der kan være repressalier og vold, siger hun.

Dommen i sagen fra Frederiksberg ventes på tirsdag. Den tiltalte nægter sig skyldig. Hans hustru opholder sig angiveligt stadig i Pakistan.

/ritzau/