Pia Kjærsgaard om Søren Papes humanisme: »Vil den mand være statsminister?«

Ukraine kan gå videre ved Eurovision, og forsvarsminister Morten Bødskov (S) mener, at de danske soldater har det udstyr, de har brug for. Her er dagens overblik over de store historier fra ind- og udland.

»Det er en svær sag, det vil jeg godt sige,« siger Søren Pape Poulsen om et modtagecenter i Rwanda. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Berlingske håber, du har sovet godt og er klar til at læse avisens overblik over dagens store historier. I dag kommer vi både forbi et lærlingeoprør og et nyt potentielt »våben« mod coronavirus.

Lad os se at komme i gang.

Det bedste våben mod corona

En ny vaccine er under udvikling i laboratorier verden over.

Det er ikke den klassiske »vi sprøjter vaccine ind i din muskel«-type. Nej, det er i stedet en vaccine, der fungerer som en næsespray.

Et par pust i hvert næsebor, og så er du beskyttet mod corona. Det er i hvert fald ideen bag.

Hele otte af slagsen er lige nu under udvikling i USA, og tre af disse er lige frem kommet til fase tre. Det vil sige den afsluttende del af studiet, hvor (næse)vaccinen bliver testet på et stort antal frivillige.

Grunden til, at næsevaccinen – i teorien – er det bedste våben mod corona, er, fordi vaccinen vil kunne »afvise« coronavirus, hvis du bliver inficeret, og derefter vil virus helt dø. På den måde bliver du ikke mere end antydningsvist syg, og du kommer ikke til at producere virus selv. Du vil heller ikke give virus videre. Vaccinen stopper smittekæden.

Morten Agertoug Nielsen, der er vaccineforsker på Københavns Universitet, vurderer, at vi om få år ikke behøver blive stukket i musklen for at blive beskyttet mod coronavirus. Men derimod blot kan få et par pust i næseborene.

Han advarer dog om, at der er en del forhindringer, som skal overvindes. Blandt andet det faktum, at immunresponset i lungerne er meget forskelligt fra person til person.

Læs Berlingskes historie her:

SF vil have en ny »solidaritetsskat«

Radikale Venstre forlod forhandlingerne om inflationshjælp, fordi de ikke kunne stå inde for finansieringen af den:

Regeringen lagde op til at finansiere en ekstra check på 5.000 kroner til blandt andet 290.000 pensionister ved at øge det offentlige underskud. Markant.

Det var De Radikale ikke tilfredse med.

Lidt efter ændrede regeringen holdning. Finansminister Nicolai Wammen (S) ville nu skære i de offentlige investeringer for at finansiere 5.000 kroners-checken.

Og det er regeringens støtteparti SF ikke glade for.

»Velfærden er blevet underfinansieret i mange år, så det er ikke vejen at gå at spare på offentlige investeringer,« siger SFs finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

Partiet vil gerne komme mennesker til undsætning, der er økonomisk presset på grund af de stigende priser. Det skal bare ikke gå ud over andre dele af velfærden, såsom sundhedsvæsenet eller dagtilbud.

SF vil derfor indføre en »solidaritetsskat«.

Læs mere i dagens Berlingske om, hvordan den skat potentielt skal se ud.

De danske soldater har, hvad de har brug for

Sådan lyder det fra forsvarsminister (S) Morten Bødskov i et interview med Berlingske.

Berlingske har over de seneste tre måneder kunnet fortælle om et skrantende forsvar: Mug i lastbilerne, skydeøvelser uden ammunition og for små støvler, lyder nogle af historierne fra soldater i det danske forsvar.

Det vil forsvarsministeren dog ikke anerkende.

»Jeg er ikke enig i det billede, der bliver tegnet af, at dansk forsvar er på vej ned under gulvbrædderne. Det er jeg simpelthen ikke. Det står slet ikke mål med det, som Danmark leverer i udlandet, og det står heller ikke mål med det renommé, som danske soldater og dansk forsvar har, når vi er ude,« siger Morten Bødskov og fortsætter:

»Vi har nogle af verdens dygtigste soldater. De er enormt eftertragtede og efterspurgte rundt om i verden. Og når man ser på deres energi og gejst og det udstyr, de har med, så er der ingen tvivl om, at Danmark har nogle af verdens mest dygtige soldater, og at vi leverer på øverste hylde.«

I løbet af interviewet får han da også nævnt – tre gange – at han er stolt af at være minister i den regering, som forventer at kunne leve op til NATOs målsætning om at bruge to procent af vores bruttonationalprodukt (BNP) på Forsvaret.

Læs interviewet med Morten Bødskov her:

Ukrainsk band kan vinde Eurovision

For en måned siden gemte han sig for bomberne.

Men nu har 27-årige Oleh Psiuk, som er en af Ukraines mest populære rappere, fået mulighed for at deltage i Eurovision.

Det skriver DR.

Sammen med sit band Kalush Orchestra skal han denne tirsdag aften dyste i semifinalen og skal blandt andet dyste mod den danske Melodi Grand Prix-deltager Reddi.

Det er ikke muligt for mænd mellem 18 og 60 år at rejse ud af Ukraine på grund af krigen. Derfor har det krævet en særlig tilladelse for, at Kalush Orchestra har kunnet rejse ud af deres hjemland til storbyen Torino i Italien, hvor dette års Eurovision bliver afholdt.

»I en tid som denne er det vigtigt for Ukraine at blive set, så verden fortsat ligger mærke til os. Samtidig fortjener den autentiske og smukke ukrainske musik en chance for at blive set og hørt på verdensplan,« siger Oleh Psiuk til DR.

Læs mere om (og ikke mindst lyt til) bandet og hvorfor Eurovision er vigtig for Ukraine her:

250 lærlinge og svende har skrevet under – vil have ordentligt værktøj

Værktøjet er slidt. Teknologien er utidssvarende. Det er svært at få en læreplads. Lærerne på skolerne har et fagligt efterslæb.

Sådan lyder nogle af beretningerne om forholdene på erhvervsskolerne landet over. Og det har indtil videre fået 250 lærlinge og nyuddannede svende til at underskrive og støtte det, de kalder »lærlingeoprøret«.

Det skriver Politiken.

»Politikerne snakker om manglen på faglært arbejdskraft. Hvis flere skal tage en faglært uddannelse, tror jeg, at en vej derhen er bedre rammer ude på uddannelserne, herunder mere kompetente lærere, og at værktøjet er der«, siger Carl Emil Lind Christensen, som er formand for Metal Ungdom og initiativtager til lærlingeoprøret.

Han mener, det sjældent er erhvervsuddannelserne, der »står forrest i køen«, når politikere skal prioritere mellem uddannelser.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forstår godt, hvorfor så mange unge lærlinge og nyuddannede gør oprør.

Erhvervsskolerne er blevet underprioriteret, lyder det fra ministeren. Læs historien her:

Søren Pape: Regeringens Rwanda-plan tester min humanisme

Det er en test på humanismen at sende asylansøgere til Rwanda. Det mener den konservative formand, Søren Pape, som »i bund og grund« ikke bryder sig om at skulle flyve asylsøgere langt væk, men dog støtter idéen, hvis det kan lade sig gøre.

Og de udtalelser møder nu stærk kritik fra Dansk Folkeparti, skriver Jyllands-Posten.

De Konservative har ganske vist stemt for den lov, der gør det juridisk muligt at etablere et modtagecenter. Men man får testet sin humanisme, sagde den konservative formand ved et debatarrangement på avisen i sidste uge:

»Det er da fordi, i bund og grund bryder jeg mig da ikke om, at der kommer nogle mennesker her og søger asyl, og så siger vi: Nu flyver vi jer til Rwanda. Det er ikke, fordi jeg synes "Ej, hvor er det bare fedt, at de skal til Rwanda. Det er den største drøm i mit liv, nu går jeg glad i seng". Sådan er det jo ikke,« sagde Søren Pape.

»Vil den mand være statsminister,« spørger Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard nu: »Det tror jeg, han skal begynde at tænke lidt over.«

Læs hele historien her.

Berlingske ønsker dig en god dag – følg udviklingen i krigen i Ukraine i livebloggen her.