Pia K. undsiger Lars Hedegaard

Efter ugers tavshed lægger Pia Kjærsgaard luft til Lars Hedegaards første udtalelse om muslimer. Søren Krarup, der har bakket udtalelserne op, kan hun ikke sætte på plads.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Efter flere ugers tavshed tager partiformand Pia Kjærsgaard bladet fra munden i debatten om Trykkefrihedsselskabet og dets formand, Lars Hedegaard.

Hun mener, at den kendte islamkritiker gik for vidt i sin første udtalelse om, at piger i muslimske familier udsættes for voldtægt. Men hun vil ikke - som folketingsmedlemmerne Naser Khader (K) og Søren Pind (V) - trække sig fra selskabets rådgivende organ.

- Jeg ville ikke have udtrykt mig på den måde. Det var for generaliserende. Det er også derfor, at Lars Hedegaard - og respekt for det - har trukket i land, siger Pia Kjærsgaard.

LÆS OGSÅ: Hedegaard meldt til politiet og Formand beklager muslimudtalelser

Pia Kjærsgaard begrunder de seneste ugers tavshed med, at sagen er et anliggende for Trykkefrihedsselskabet og ikke for Dansk Folkeparti. Også selv om hun sidder i det særlige rådgivende organ.

- Jeg sidder da så mange steder, som ikke har noget med Dansk Folkeparti at gøre. Jeg er faktisk ikke en gang medlem af Trykkefrihedsselskabet, siger Pia Kjærsgaard.

Allerede kort før jul, da Lars Hedegaards udtalelser blev en sag i medierne, var bl.a. DF's folketingsmedlemmer Søren Krarup og Søren Espersen fremme med udtalelser om Lars Hedegaard.

LÆS OGSÅ: Krarup enig: Muslimske onkler voldtager

Pia Kjærsgaard sondrer skarpt mellem de to.

- Om dem vil jeg sige, at Søren Krarup er Søren Krarup. Sådan er det, og det tror jeg heller ikke, at jeg kan gøre noget som helst ved, siger Pia Kjærsgaard.

Hvad mener du med det?
- Lars Hedegaard er hans ven, han er meget firkantet i sine udtalelser og han bakker op. Men jeg synes ikke, at man bare kan sige, at Søren Espersen har bakket op. Det er et fortolkningsspørgsmål, siger Pia Kjærsgaard.

Hun peger på, at Krarup snart er fortid i Folketinget.

- Søren Krarup har gjort fantastisk mange gode ting for Dansk Folkeparti, bestemt. Det anerkender jeg 100 pct. Men Søren Krarup holder op ved næste folketingsvalg, og der er en sådan-er-det-holdning til det, siger Pia Kjærsgaard.

Selv har hun ikke overvejet at trække sig fra Trykkefrihedsselskabets rådgivende organ, og har ikke meget til overs for Naser Khader, der i går i TV2, undrede sig over, at hun ikke havde udtalt sig om sagen.

- Hvorfor skulle jeg det? Og hvorfor skulle jeg lade mig jage rundt i manegen af forskellige, der ønsker, at jeg skal tage stilling? Jeg bestemmer selv, hvad jeg vil udtale mig om. Trykkefrihedsselskabet er ikke Dansk Folkeparti, siger Pia Kjærsgaard.

LÆS OGSÅ: Khader forlader Trykkefrihedsselskabet