Pia K: Det var en af de bedre

Endelig. Efter en dramatisk december med adskillige bordbomber fra Pia Kjærsgaard begynder hun januar med ros til Fogh. Derimod er Helle Thorning-Schmidt ikke imponeret.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på Marienborg den 1. januar 2001. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

»Den fornemmelse er jeg jo nødt til at have!«

Pia Kjærsgaard har de sidste par dage været særdeles grov ved statsministeren og blandt andet sagt, at han har været ved at miste grebet.

Til spørgsmålet om statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sin nytårstale så er ved at genvinde grebet, griner Pia Kjærsgaard:

»Det skal han! Men jeg synes, at talen er en statsminister værdig. Han skal i sådan en tale samle, og det gør han. Ikke splitte. Overordnet er det en af de bedre. Han vender sig mod hjemlige forhold, og det er godt« mener Dansk Folkepartis leder.

Dog ville hun gerne have haft mere opmærksomhed til de svageste i samfundet - heriblandt de ældre.

Mere kradse i vurderingen er selvsagt oppositionen. Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, mener, at det blot er ord, ord, ord. Absolut ingen anvisninger til, hvad regeringen har tænkt at gøre på de væsentligste områder.

»Det er en udemærket status over, hvad der er sket i 2006, men det giver os altså ingen retning for, hvad der skal ske i 2007. Hvilke planer er det, som han brænder for at komme i gang med? Og jeg må sige, at jeg er enig med Pia Kjærsgaard i, at det er en statsminister, som har mistet gejsten. Der er ikke mange ideer - eller erkendelse af, at der er ting, som ikke går, som de skal,« mener Thorning-Schmidt.

Hun ville have holdt en tale, der mere havde handlet om velfærd:

»Der er ikke noget forkert i, at danskerne vil have en velfærdsservice af en meget høj kvalitet - både når det gælder ældrepleje, sundhed og den behandling vi giver vores børn. Jeg har hørt så mange ord fra denne regering - og netop på dette område snakkes der bare,« mener Thorning-Schmidt.

De Radikales leder Marianne Jelved er derimod i stand til at rose flere afsnit i Foghs tale. Blandt andet afsnittet om Muhammed. Hun har tidligere bragt sig i overskrifterne ved at karakterisere Fogh som »farlig«, da han delte danskerne op i får og bukke i kølvandet på Muhammed-krisen.

»Nu samler han. Han erkender, at vi alle støttede op omkring de centrale ting. Han er mere nuanceret end tidligere. Så det er et rigtig godt afsnit,« lyder det veltilfreds fra Jelved, der også roser de nye toner om Irak.

Men så er der reformerne af velfærdssamfundet, som hun mangler. Hver fjerde medarbejder i den offentlige sektor går på pension over de næste ti år.

»Så er det utroværdigt og farligt, når han nøjes med at sige, at den udfordring kan vi løfte med en kvalitetsreform og ved at tage mere personligt ansvar. Han skaber derved en illusion om, at det som er blevet gjort, er nok. Det er det ikke. Der burde han have forberedt borgerne på nye reformer,« mener Jelved.