»Pia, det er dig, der ikke kan følge med«

Thomas Blachmann og Pia Kjærsgaard tørnede sammen torsdag aften i Debatten på DR2.

Debatten på DR2 med Thomas Blachman og Pia Kjærsgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Nu er du lidt ud over stepperne, forsøgte Pia Kjærsgaard. - Nej, det er bare dig, der ikke kan følge med, svarede Blachman igen. Torsdag aftens Debatten på DR2 var kun få minutter gammel, da X Factor-dommerens fabuleren hægtede DF-formanden af.

DR2s ’Debatten’, som bliver styret med hård hånd af journalisten Clement Kjersgaard, havde i aften Pia Kjærsgaard og Thomas Blachman som gæster for at diskutere, om danskerne får nok kunst og kultur for statens støttekroner. Og spørger man Pia Kjærsgaard, så var hun faktisk enig med den skaldede dommer om det meste – i hvert fald så langt, som hun forstod ham.

- Danmark har fået cancer i hjernen, og I tilbyder kun en hovedpinepille, lagde Blachman ud, mens Pia Kjærsgaard forsøgte at dissekere metaforen.

- Jeg tror, at hvis man tager essensen af det, Blachman siger og bruger et mere normalt sprog – og det er også en del af vores kultur, det danske sprog – jeg ville nok bruge det på en anden måde... begyndte Pia sit modsvar.

- Kan du forklare, hvad Blachman mener? spurgte Clement Kjersgaard.

- Najr, griner Pia og fortsatte:

- Men essensen er, at kultur er en meget stor del af vores eksistens og vores berettigelse, og det er jeg meget enig med ham i. Og vi kan ikke leve uden kunst, det er jeg også meget enig i, svarede Pia imødekommende.

Helt så imødekommende var Blachman dog ikke.

- Men angsten, den har du pustet til. Man må gå kærlighedens vej, for helvede. Vi kan ikke undvære folk udefra. Hvad ville du gøre uden Niels Bohr? Hvad ville du gøre uden Tuborg? Hele lortet er skabt af immigranter. Come on, gav Blachman igen.

- Nej, vi kunne ikke være det samme uden de mange faktorer, der er kommet til Danmark gennem tiden. Men dét, vi godt kunne undvære, er den angst, som du beskriver. Den angst, som gør, at man udøver selvcensur, når man udtaler sig. At man ikke længere tør sige sin mening. De, der kommer udefra, der gør, at der er en masse, vi ikke må sige. Det er dén angst, jeg gerne vil bekæmpe, forklarede Pia.

Det argument købte Blachman nu ikke.

- Men uden angst og i stedet med kærlighed, så kan resten af verdenen sige: Danmark har en model, vi gerne vil impotere, sagde Blachman og begyndte endnu en ordsalve.

- Blachman... Blachman... Slap nu af! Hvis du nu koncentrerede dig lidt om at sige det, du egentlig mener. Er du ikke enig i, at du udøver selvcensur?

Men Blachman fortsatte:

- Nu er du lidt ud over stepperne, bed Pia ham til sidst af.

- Nej, det er bare dig, der ikke kan følge med, svarede Blachman igen.