Pia Christmas vil udnytte sit mandat

Pia Christmas-Møller vil ikke automatisk stemme sammen med VKO-partierne, bebuder hun. Den konservative afhopper vil skabe problemer for Fogh, forudser ekspert.

Pia Christmas-Møller er klar til at lukrere på, at hun med sin exit fra den konservative folketingsgruppe har brudt Anders Fogh Rasmussens VKO-flertal. Christmas-Møller sidder nu på det afgørende 90. mandat, og den nøgleposition vil hun udnytte, bebuder hun.

»Jeg har tænkt mig at bruge mit mandat aktivt. Hvis der opstår nye konkrete ting, så har jeg selvfølgelig min mening om det. Jeg vil udnytte det, men ikke overspille det,« siger Pia Christmas-Møller.

Selvom hun afviser at have interesse i at vælte regeringen, konstaterer hun, at Fogh ikke automatisk kan regne med hende i alle sager som en del af sit politiske flertal.

Christmas-Møller ønsker ikke at afsløre, på hvilke konkrete områder hun kan forestille sig at stemme imod VKO. Men hun har tidligere talt varmt for bedre forhold for asylansøgere og øremærkning af barsel til mænd.

Valgforsker Kenneth Thue Nielsen forudser, at Pia Christmas-Møller vil skabe problemer for Fogh og nævner, at hendes holdninger på blandt andet asyl- og ulandspolitik ligger tættere på Ny Alliance og de Radikale end på DF.

»Foghs taburet er ikke i fare, men det her er første skridt på en mere besværlig vej for ham,« siger han.