PET's natteaktion mod bog er ineffektivt

Fogedforbuddet mod bogen "Syv år for PET" og Ekstra Bladet kan ikke gennemføres i praksis. PET kom for sent.

Ekstra Bladets lørdagsudgave er der blevet nedlagt fogedforbud ved midt i nat. Free Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. PET fik torsdag nedlagt fogedforbud mod udgivelsen af bogen "Syv år for PET". Men bogen var allerede sendt til boghandlere og til anmeldere, blandt andet på Ekstra Bladet.

Natten til lørdag, uden at nogle medier var til stede i retssalen, fik PET nedlagt forbud mod, at informationer fra bogen blev videregivet af blandt andre Ekstra Bladet.

Men på det tidspunkt var Ekstra Bladets lørdagsudgave, med to store artikler om bogen, sendt i trykken og ud til butikkerne.

- Forbuddet har ikke reelt haft nogen virkning, fordi det er ikke effektivt. Informationen er ude, så selv om PET først er gået efter forlaget og så Ekstra Bladet, så kan alle og enhver gå ned og købe avisen, siger mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Borberg.

Hun forklarer, at forbuddet kun gælder dem, det er nedlagt imod. Så mens det nu vil være ulovligt for boghandlere, der har modtaget bogen, at sælge den, så er det ikke ulovligt at hverken sælge eller købe Ekstra Bladet. Ekstra Bladet må dog ikke publicere mere fra bogen.

- PET er simpelthen kommet for sent til at få stoppet udbredelsen af passager fra bogen. Timingen betyder, at bogen allerede var distribueret til boghandlere og anmeldere, da der blev nedlagt forbud mod udgivelsen i går. Og så er det ekstremt svært at kontrollere informationen, siger Vibeke Borberg.

Hos Ekstra Bladet undrer chefredaktør Poul Madsen sig også over, hvad PET har forestillet sig, han skulle gøre.

- De får nedlagt forbuddet klokken ti minutter over to i nat, hvor jeg ligger og sover godt. Det bliver så givet til den første medarbejder, der møder ind klokken seks i morges.

- Da er avisen jo trykt, lagt på nettet og mange, mange tusinde eksemplarer er sendt til abonnenter og butikker. Vi kan jo - helt lavpraktisk - ikke samle alle de aviser ind igen. Så det er jo helt umuligt at opretholde det forbud.

- Det er sgu lidt amatøragtigt. De kunne bare have ringet til mig i går aftes (fredag. red.). Men allerede mens de sidder i fogedretten er det for sent, siger Poul Madsen.

Ud over Ekstra Bladet har PET under fogedforbuddet fået ret til at beslaglægge alle eksemplarer af bogen hos boghandlere, Radio 24/7 og Ekstra Bladet.

/ritzau/