PET's afhøring i syrisk fængsel holdes hemmelig i dronesag

Fængslet Islamisk Stat-kriger blev i juli afhørt af PET i Nordsyrien. Byret tillader oplæsning af rapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I juli rejste to danske PET-medarbejdere ind i det nordlige Syrien, hvor de i et område kontrolleret af oprørsstyrker afhørte en fængslet kriger fra Islamisk Stat.

Afhøringen godkendes onsdag som bevis i en stort anlagt straffesag i Københavns Byret, hvor tre mænd anklages for at have leveret droner og andet udstyr til Islamisk Stat. De er tiltalt for medvirken til terror.

Byretten har onsdag accepteret, at de to anklagere kan læse forklaringen op, selv om forsvarerne i sagen ikke har haft mulighed for at stille spørgsmål til den fængslede.

Men hvad manden faktisk sagde 17. og 19. juli til PET-folkenes diktafon og videokamera i Dayrik-fængslet holdes hemmeligt for offentligheden. Rettens tre dommere har afgjort, at dørene lukkes, mens afhøringen læses op.

»Vidnets sikkerhed vil bringes yderligere i fare, hvis vidnet skal afgive forklaring i et offentligt retsmøde,« siger rettens formand, dommer Kirsten Schmidt.

Den afhørte er af bangladeshisk herkomst, men er vokset op i England. Han er svoger til en af de tre tiltalte, som kaldes chaufføren. Tidligere i sagen har anklagerne fremlagt en korrespondance, hvor de to mænd skændes.

PET har oplyst, at man blev opmærksom på, at han sad fængslet i det nordlige Syrien, fordi den britiske tv-station ITV i 2018 bragte et interview med manden, der har virket som advokat.

Den ene af PET-folkene har forklaret retten, at afhøringen foregik som en almindelig dansk afhøring.

Den fængslede var positiv og indvilgede hurtigt i at medvirke. Han blev ikke stillet noget i udsigt, har PET-medarbejderen sagt. Motivationen for at besvare spørgsmål var, at han ikke længere er tilhænger af IS-ideologien.

PET-manden, der kaldes KF 0868, har nægtet at oplyse, hvordan det lykkedes at komme ind i Al-Hasakah provinsen, hvor fængslet i Dayrik ligger.

Området kontrolleres af SDF, Syrian Democratic Forces, hvori også den kurdiske YPG-milits indgår. Det har de seneste dage vakt international opsigt, at Tyrkiet planlægger en militær aktion i det nordlige Syrien mod netop YPG.

Under afhøringen i juli var der kampe i området, kom det frem på et retsmøde i sidste uge.

/ritzau/