Peter Madsen: Ubådens tunge luge dræbte Kim Wall

For første gang hørte offentligheden Peter Madsens udlægning af, hvad der skete i ubåden Nautilus 10. og 11. august, da den drabsanklagede raketbygger tirsdag afgav forklaring for åbne døre i byretten i København.

Tirsdag kom Peter Madsens egen forklaring af, hvad der skete 10. august, da to personer sejlede ud fra København i UC3 Nautilus, og kun én dagen efter kom i land. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Valdsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under det lyse strithår virrer Peter Madsen let med hovedet. Han lægger det på skrå og lytter opmærksomt, da anklager Jakob Buch-Jepsen læser op.

Ifølge specialanklageren har den lave, firskårne raketbygger »i dansk farvand ombord på ubåden Nautilus på endnu ukendt måde (...) dræbt Kim Wall, hvorefter han parterede liget i hoved, ben, arme og torso, ligesom han tilføjede torsoen forskellige snit og stik, samt påførte torsoen bælte, påsat rør, med henblik på at torsoen skulle forblive på havbunden, hvorefter han kastede ligdelene i vandet«.

46-årige Peter Madsen nægter sig skyldig i drabet. Han virker tirsdag ved retsmødet i Københavns Byret fattet og parat til at give sin version af, hvad der er hændt den døde journalist Kim Wall.

Stod det til specialanklager Jakob Buch-Jepsen skulle Peter Madsens forklaring gives for lukkede døre af hensyn til efterforskningen af sagen, men efter protester fra forsvarsadvokat Betina Hald Engmark og samtlige fremmødte journalister valgte dommeren at lade offentligheden høre Peter Madsens ord for første gang.

Raketbyggeren er iført lærredssko og en grøn kamuflagemønstret kedeldragt, da han sætter sig på afhøringsbænken midt i retssal 60. Hans mundering ligner til forveksling den, han optrådte i på Dragør Havn fredag 11. august efter at være reddet op fra den synkende undervandsbåd, før offentligheden kendte noget til Kim Walls grufulde skæbne.

Men meget har ændret sig siden da, herunder også – påpeger anklageren – Peter Madsens egen forklaring.

Under afhøringer foretaget af politiet om fredagen sagde Peter Madsen ikke noget om, at Kim Wall var død. Først dagen efter indrømmede han under grundlovsforhøret, at den svenske journalist ikke længere var i live, og han forklarede, at han havde »begravet hende til søs«.

Siden er hendes torso uden lemmer og hoved skyllet op i vandkanten på det sydøstlige Amager, og en paragraf om usømmelig omgang med lig er taget i anvendelse i anklagen mod raketbyggeren.

Her følger Peter Madsens egen forklaring af, hvad der skete 10. august, da to personer sejlede ud fra København i UC3 Nautilus, og kun én dagen efter kom i land.

Det havde været en stresset tid for Peter Madsen, fortæller han i retten, for hans hold skulle efter planen sende en prøveraket afsted i slutningen af august. Presset steg, efter han fik nys om, at konkurrenterne i Copenhagen Suborbitals ligeledes var på vej til at opsende en raket.

Ikke desto mindre havde han sagt ja til et interview med den svenske journalist Kim Wall i sit rumlaboratorium på Refshaleøen.

I den forbindelse spurgte hun om at få en sejltur i Nautilus, og ifølge Peter Madsen selv tilbød han hende at komme med på en planlagt tur dagen efter. Det passede Kim Wall dårligt, og så foreslog Peter Madsen at sejle en tur allerede samme aften.

»Længere dyk end normalt«

På et tidspunkt tog de et ifølge Peter Madsen ganske normalt dyk, omend »måske lidt længere end normalt«. Kim Wall fortsatte angiveligt interviewet undervands med diktafonen tændt. De dykkede to timer, fra klokken 20-22, og da de kom op til overfladen, ville han tage hende med op i den friske havluft på kommandobroen. Det er her, alt – ifølge Peter Madsen – gik galt.

Raketbyggeren gik først op og holdt den tunge luge, mens Kim Wall klatrede op af lejderen. Men Peter Madsen forklarer, at han mistede sit fodfæste, og at lugen smækkede i. Da han åbnede lugen igen, kunne han kun se Kim Walls ben i bunden af ubåden.

Han fortæller i retten, at han efter at være kravlet ned kunne se, at »Kim« var kommet alvorligt til skade. Han tænkte på førstehjælp, men kunne angiveligt se, at hun havde åbent kraniebrud. Hun fik kramper, men de stoppede efter omkring 20 sekunder, og han konstaterede, at hun var død. Han mærkede på hendes hals, og der var ingen puls.

»Hvis jeg havde kunnet holde fodfæstet, så havde vi ikke siddet her i dag,« siger Peter Madsen.

»Vi er enige om, at det var havblik på det her tidspunkt?« vil anklageren vide.

Peter Madsen gentager, at han mistede fodfæste, og lugen faldt ned. Anklageren gentager sit spørgsmål.

»Ja, men jeg kan også bekræfte, at der sejler skibe i farvandet, som sætter bølger,« siger Peter Madsen, som herefter fortsætter sin forklaring.

Efter det gik op for Peter Madsen, at Kim Wall var død, fik han efter eget udsagn en »suicidal psykose«. Han besluttede sig for at sejle ud i Øresund på dybt hav og begå selvmord.

Men på samme tid anså han det angiveligt ikke for »sømmeligt«, at ubåden Nautilus skulle blive Kim Walls grav. Derfor besluttede han at »begrave hende til søs«.

Først dykkede han imidlertid med Nautilus ned til havbunden for at tænke tingene igennem. Han lagde sig på en briks og hvilede sig i to timer, mens liget af den svenske journalist lå i en blodpøl midtskibs.

Vil hjem til sin kone

Herefter, fortæller Peter Madsen i retten, trak han hende op fra ubåden med et reb. Herved skal hendes trusser, strømpebukser og sko være røget af, hvilket Peter Madsen udspurgt af anklageren ikke vil dvæle yderligere ved.

Der var ikke foregået noget seksuelt mellem de to, understreger han i retten.

På et tidspunkt beslutter han sig også for, at han alligevel ikke vil begå selvmord med det samme. Først vil han hjem til sin kone og sine katte, siger han.

Peter Madsen fastholder i retten, at han ikke har noget at gøre med parteringen af Kim Walls lig, som ifølge politiet er foregået ved en bevidst handling. Anklageren dokumenterede også i retten, hvordan en retsmedicinsk undersøgelse af torsoen blandt andet viste, at lemmerne var skåret eller savet af.

»Lad os få fakta på bordet. Da jeg begraver Kim Wall, har hun et bælte på med noget vægt. Det ser jeg ikke på nogen måde koblet til den her amputation. Det er den forklaring, jeg har til det,« siger Peter Madsen i retten.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen dvæler under sin afhøring af raketbyggeren også ved Peter Madsens skiftende forklaring, efter han under politiets afhøringer fredag 11. august ikke sagde noget om, at Kim Wall var død. Det afslørede han først dagen efter i grundlovsforhøret, hvor han blev varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab.

»I mit hoved har det den logik, at så længe de (politiet, red.) siger til mig, at de bare afhører mig, så er der en sandsynlighed for, at jeg stadig har mulighed for at komme forbi min kone. I det øjeblik, jeg bliver låst inde, går alvoren op for mig. Det gør, at jeg beslutter mig for, at politiet skal have den rigtige forklaring,« siger Peter Madsen, hvorefter anklager vil vide, hvordan det giver mening.

»Synes du, det virker rationelt at tage ubåden ud på en sidste tur med henblik på at begå selvmord?« spørger raketbyggeren direkte henvendt til anklageren.

»Jeg vil ikke svare på det. Det er dig, der har et forklaringsproblem,« lyder specialanklager Jakob Buch-Jepsens afsluttende bemærkning.

Efterfølgende, da det er forsvarsadvokat Betina Hald Engmarks tur til at krydsforhøre, spørger hun Peter Madsen, om det var for at skjule noget, at han sænkede ubåden.

»Nej, der er jo ikke noget at skjule her. Uanset om det er min forklaring eller politiets arbejdshypotese, der bliver lyttet til, ændrer det ikke på, hvordan ubåden ser ud indeni. Der vil være blod og spor efter Kims død, uanset om jeg har ombragt hende, eller om hun er død i en ulykke. Så om jeg sænker den eller sejler den ind, ændrer det ikke på min situation, som jeg ser det. Jeg er færdig med at være Raket-madsen, uanset om ubåden sejler eller synker,« siger han: »Raket-Madsen afgår ved døden 10. august om aftenen.«

Dommeren valgte tirsdag at varetægtsfængsle Peter Madsen og tvangsindlægge ham til mentalundersøgelse.