Peter Madsen tiltalt: Mishandlede og bandt Kim Wall inden drab

Arkivfoto: Det er politiets opfattelse, at Peter Madsen planlagde drabet på den svenske journalist Kim Wall, inden de to sejlede ud i ubåden Nautilus i august sidste år. Det kom frem i sidste uge, da anklagemyndigheden rejste tiltale mod Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubådsbyggeren Peter Madsen er tiltalt for at have mishandlet og bundet den svenske journalist Kim Wall, inden han dræbte hende.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

I sidste uge kom det frem, at anklagemyndigheden er af den overbevisning, at Peter Madsen forberedte og planlagde drabet på Kim Wall, og i anklageskriftet bliver det nu præciseret, hvad de forberedelser bestod i. Nemlig at Peter Madsen medbragte en sav, en kniv, tilspidsede skruetrækkere, stropper, strips og rør om bord på ubåden Nautilus den pågældende dag.

Det fremgår videre, at ubådsbyggeren ifølge anklageskriftet mishandlede den svenske journalist, inden han dræbte hende. Det er ukendt, hvordan drabet skulle være sket, men ifølge anklagen skete det muligvis »ved halsoverskæring eller kvælning«.

Efter Kim Walls død parterede Peter Madsen liget og tilførte – igen ifølge anklageskriftet – torsoen snit og stik, inden han bandt et bælte med et rør på torsoen, satte et rør med strips på ben og arme og lagde hovedet i en pose med rør for at sikre, at alle lemmer skulle forblive på havbunden, når han kastede det over bord.

Anklageskriftet blev forkyndt for Peter Madsen i sidste uge, og i samme forbindelse løftede anklagemyndigheden sløret for tiltalen mod Peter Madsen for offentligheden.

Det er dog først i dag – en uge efter – at pressen har kunnet få indsigt i detaljerne i anklageskriftet.

Peter Madsen er tiltalt for drab, partering og for anden seksuel omgang end samleje af særligt farlig karakter.

 

Han har tidligere erkendt parteringen og usømmelig omgang med Kim Walls lig, men nægtet, at der skulle være foregået noget seksuelt mellem dem, og ligeledes nægtet sig skyldig i drab. Det fastholder han fortsat og holder fast i, at Kim Wall døde som følge af en ulykke om bord på ubåden.

I første omgang fortalte han, at hun døde, fordi hun fik ubådens 70 kg tunge luge i hovedet, men da hendes afskårne hoved blev fundet uden frakturer, ændrede Peter Madsen forklaring til, at Kim Wall kan være død som følge af kulilteforgiftning i ubåden.

Kim Wall blev sidst set i live 10. august 2017, da hun sammen med Peter Madsen stævnede ud i Madsens ubåd fra Refshaleøen i København.

Siden forklarede ubådsbyggeren først, at han havde sat den svenske journalist af ved restaurant Halvandet på Refshaleøen om aftenen, men ændrede siden forklaring til, at Kim Wall var død om bord på ubåden.

Hendes torso blev siden fundet i vandkanten på det sydlige Amager. Ben, arme og hoved var ifølge politiet skåret af i en bevidst handling og blev efterfølgende fundet på bunden af Køge Bugt. Få det fulde overblik over sagen her.

I forbindelse med sagen vil anklager Jakob Buch-Jepsen kræve Peter Madsen idømt en af landets hårdeste straffe. Anklageren vil gå efter en livstidsdom til ubådsbyggeren, eller alternativt en forvaringsdom.

Det krav kommer, efter at Retslægerådet har gennemgået Peter Madsens mentalundersøgelse og på den baggrund vurderet, at »Peter Madsens personlighed gør, at det er påkrævet, at han – såfremt han kendes skyldig – idømmes forvaring, fordi der er væsentlig eller nærliggende fare for, at han kan udgøre en fare for andres liv og helbred«, sagde anklageren, umiddelbart efter tiltalen blev rejst.

Retssagen mod Peter Madsen begynder 8. marts, og der er berammet otte retsdage til sagen. Sagen ventes afsluttet 25. april.