Peter Madsen om forsvundet journalist - kort efter redningsaktion: »Jeg tjekker ikke baggrunden, når der er en journalist, der ringer«

Peter Madsen blev lørdag i Københavns Byret fængslet i 24 dage for uagtsomt manddrab. Politiet mener, at han har forvoldt den 30-årige svenske journalist Kim Walls død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er præcis en uge siden, at det stod klart, at en svensk kvinde var forsvundet, efter at hun havde været på en sejltur med den privatejede ubåd, ‘Nautilus.’

Hvad der i første omgang lignede en dramatisk situation omhandlende en forsvundet ubåd i problemer et sted i Øresund, udviklede sig hurtigt til et sandt mysterium. For efter en omfattende eftersøgning af fartøjet var sat i værk natten forinden, dukkede ubåden pludselig op igen om formiddagen fredag den 11. august.

Og mens ubådens ejer, Peter Madsen, kom uskadt i land, efter at ubåden pludselig sank i forbindelse med, at han og ‘Nautilus’ blev fundet i Køge bugt, var der intet spor af den svenske kvinde, den 30-årige journalist Kim Wall.

Peter Madsen blev sejlet til Dragør Havn, efter at han var reddet op fra vandet. Her ventede der en journalist og en fotograf fra TV2, da han kom i land. I minutterne efter kom flere landsdækkende medier ilende til, herunder BT.

TV2 filmede de første øjeblikke af Peter Madsens ankomst til landjorden på Amager, hvor den eneste forklaring foreløbigt fra hans mund om, hvad der skete på vandet, blev givet. Da han lørdag blev fremstillet i grundlovsforhør, skete det for lukkede døre, og derfor er der endnu ingen offentlig viden om, hvad han har sagt om situationen i ubåden i de omkring 14 timer, han var forsvundet.

Dog vides det, at Peter Madsen har ændret sin oprindelige forklaring af, at han skulle have sat Kim Wall af ved Refshaleøen i København klokken 22.30 torsdag den 10. august. Hvordan forklaringen nu lyder er uvist.

Optagelserne af Peter Madsens oprindelige forklaring til både politi og presse om hændelserne på havet, kan nu ses på tv2.dk.

Her ses Peter Madsen snakke med en betjent få øjeblikke efter, at han i sin kedeldragt får fast grund under fødderne. Af optagelserne fremgår det, at Peter Madsen tilsyneladende ikke har stor viden om, hvem det er, han har haft med ombord i sin ubåd.

»Har du nogle kontaktoplysninger,?« spørger en betjent om Kim Wall.

»De ligger på telefonen, som ligger på havets bund. Hun er fra Wired magazine,« siger Peter Madsen.

»Du har ikke navnet på hende,?« lyder betjentens opfølgende spørgsmål.

»Kun at hun hedder Kim. Jeg tjekker ikke baggrunden, når der er en journalist, der ringer og siger: ‘Kan jeg få et interview med dig?’ Sådan har jeg ikke gået ind i det. Jeg har jo alle data, men de ligger i telefonen.«

Hvor Kim Wall er, og om hun er i live, er uvist. Det skyldes først og fremmest, at der ikke findes et lig i sagen endnu.

Københavns Politi slog i en pressemeddelelse torsdag fast, at antagelsen hos myndighederne først og fremmest er, at Kim Wall er død.

Peter Madsen er da også sigtet for drab og for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, der er baggrunden for, at han er varetægtsfængslet.

»Vi har lavet en masse undersøgelser, som jeg ikke kan komme nærmere ind på, men vi mangler fortsat et lig i sagen. Det er vores klare formodning, at vi leder efter en død person. Det gør vi primært i området omkring Køge Bugt, både på den danske og svenske side,« lød det fra politiet.