Peter Madsen indrømmer: Kim Wall er død og »begravet« til søs

Københavns Politi oplyser nu, at Peter Madsen i retten har forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død.

Peter Madsen står sigtet for uagtsomt manddrab på den svenske journalist Kim Wall. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Politi har nu løftet sløret for en del af den drabssigtede ubådsbygger Peter Madsens forklaring i den meget omtalte ubådssag.

Peter Madsen har blandt andet bekræftet, at den efterlyste svenske journalist Kim Wall er død.

»Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt,« skriver politiet i en pressemeddelelse.

Københavns Politi oplyser yderligere, at sigtelsen for drab opretholdes.

Københavns Byret har valgt at ophæve dele af dørlukningen i sagen på baggrund af en henvendelse fra Anklagemyndigheden og sagens forsvarer, men foruden ovenstående oplysninger er resten af sagen fortsat omfattet af dørlukning, oplyser politiet.

Peter Madsen har siden lørdag den 12. august siddet varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Ubåden, der forsvandt og sank

Sammen med den svenske journalist Kim Wall stævnede han ud fra Københavns Havn torsdag 10. august i Peter Madsens egen ubåd UC3 Nautilus. Journalisten blev siden efterlyst af sin kæreste, da hun ikke kom hjem, og en større eftersøgning af ubåden blev sat i gang natten til fredag.

Ubåden med Peter Madsen om bord dukkede dog op igen fredag formiddag i Køge Bugt, hvor den pludselig sank. Peter Madsen blev reddet i land, hvor han forklarede til Berlingske:

»Jeg har det helt OK, omstændighederne taget i betragtning. Ubåden sank derude på grund af en fejl på en ventil.«

Efterfølgende forklarede han, at han omkring klokken 22.30 torsdag aften satte Kim Wall af på Refshaleøen nær restauranten Halvandet. Den forklaring ændrede han dog senere bag lukkede døre til politiet.

I sidste uge oplyste Peter Madsens advokat, at Peter Madsen ikke havde noget at skjule, og at han ønskede, at politiet kom til bunds i sagen om den forsvundne, svenske journalist.

»Min klient har intet at skjule, og han har fra start af haft et ønske om at samarbejde med politiet og svare på alle de spørgsmål, han kan,« sagde advokat Betina Hald Engmark i sidste uge til BT.

Myndighederne leder stadig efter Kim Wall

Både danske og svenske myndigheder søger fortsat efter Kim Wall. Der er blevet udarbejdet »et konkret track« af ubådens sejlrute i Køge Bugt og Øresund, skriver politiet. Ruten ligger i dansk farvand i det sydlige Øresund og den nordvestlige del af Køge Bugt.

Danske søfartsmyndigheder lavede fredag flere dyk på ruten, og det arbejde fortsætter i dag mandag, hvor der foruden dykkere bliver ledt efter journalisten med sonar udstyr. Svenske myndigheder fortsætter også weekendens arbejde med eftersøgning via både helikopter og skibe.

Den 30-årige svenske journalist var ifølge det svenske medie Expressen udsendt for det amerikanske tech-medie Wired for at skrive en artikel om den hjemmebyggede ubåd. Det er ikke blevet bekræftet at mediet selv. Kim Wall er en prisvindende journalist, der blandt andet har arbejdet for amerikanske The New York Times og britiske The Guardian.

Hun har blandt andet beskæftiget sig med Nordkorea, Sri Lanka, hvor hun har dokumenteret feminisme i guerillakrigsførsel, Kina og Haiti, efter at østaten blev ramt af et kraftigt jordskælv.

»Kim er stærkt fokuseret, ambitiøs og hengiven i sit arbejde. Hun skriver ofte om sociale spørgsmål, udenrigspolitik, popkultur og ligestillingsspørgsmål«, skriver familien ifølge Expressen.

Peter »Raket« Madsen

Peter Madsen er fra tidligere kendt i offentligheden for sine bemærkelsesværdige projekter med at bygge både ubåd og rumraket.

Thomas Djursing, der er chefredaktør på Ingeniøren, har skrevet bogen om Peter »Raket« Madsen. Han har tidligere fortalt til BT, at Peter Madsen har en ekstrem passion for sine projekter. Så overvældende, at han bevidst har fravalgt at stifte familie, og han ikke har nogle nære venner.

»Han har bevidst fravalgt børn, fordi det ikke harmonerer med det liv, han lever (...) Han har ikke særligt mange venner, men mange bekendtskaber. Hans projekter går forud for alt. Derfor er tabet af ubåden også et stort tab for ham,« har Thomas Djursing forklaret.