Peter Madsen ændrer forklaring: Erkender partering af Kim Walls lig

Kim Walls døde af kulilteforgiftning om bord på ubåden Nautilus, mens den drabssigtede opfinder Peter Madsen selv var kravlet op på ubådens dæk, har han nu fortalt til politiet.

The home-made submarine "UC3 Nautilus", built by Danish inventor Peter Madsen, who is charged with killing Swedish journalist Kim Wall in his submarine, sails in the harbour of Copenhagen, Denmark, August 10, 2017. Picture taken August 10, 2017. REUTERS/Peter Thompson. (Foto: STRINGER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den drabssigtede ubådsejer Peter Madsen ændrer nu forklaring og erkender at have parteret liget af den svenske journalist Kim Wall.

Peter Madsen har under et forhør 14. oktober forklaret, at Kim Wall døde af kulilteforgiftning i ubåden på et tidspunkt, hvor han selv var på ubådens dæk. Det skriver Københavns Politi i en netop offentliggjort pressemeddelelse.

Samtidig erkendte han efterfølgende at have parteret den svenske journalists lig.

»Denne forklaring giver naturligvis anledning til, at politiet indhenter diverse supplerende erklæringer fra såvel retsmedicinere, såvel som forsvarets ubdåseksperter,« siger efterforskningschef og vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen i pressemeddelelsen. På et pressemøde mandag, fortalte Jens Møller Jensen desuden, at de har fået en meget lang forklaring vedr. kultilteforgiftningen, og den undersøger politiet netop nu. Efterforskningschefen vil dog ikke gå ind i tekniske detaljer om, hvordan forgiftningen opstod.

Forgiftningen og den efterfølgende partering skulle være sket umiddelbart efter ubådens første prøvedyk 10. august.

Københavns Politi meddeler samtidig, at sigtelsen mod Madsen er udvidet til også at omfatte anden kønslig omgang end samleje.

Peter Madsen har tidligere forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden, da hun ved et uheld fik en 70 kg tung luge i hovedet, og at han efterfølgende gik i panik og »begravede hende til søs«. Peter Madsen desuden har forklaret, at liget var »for svært at få op alene, og derfor blev hun skåret i stykker«, siger Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag eftermiddag.

Da politiet senere i efterforskningen fandt Kim Walls afskårne hoved i Køge Bugt og foretog en obduktion, fandt man ingen frakturer som følge af et slag fra en luge. Jens Møller Jensen tilføjer, at politiet har endnu ikke en klar dødsårsag, men forklarer, at de forventer at vide mere om to til tre uger.

Peter Madsens varetægtsfængsling udløb egentlig tirsdag, men tidligere på dagen har Madsens forsvarer Betina Hald Engmark oplyst, at Peter Madsen går med til at hans varetægtsfængsling forlænges.

Københavns Politi meddeler samtidigt, at man er ved at være færdige med efterforskningen i sagen, der derfor nu er blevet forhåndsberammet.

»Der vil naturligvis stadig være relevante oplysninger der skal færdigefterforskes, men sagen er på de store linjer ved at være klar. Derfor overgår den nu til en præsentationsfase og jeg forventer at der bliver taget stilling til tiltalespørgsmålet inden årsskiftet,« siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen i pressemeddelelsen fra Københavns Politi.

Der er afsat otte retsdage til sagen i Københavns Byret, og den ventes at begynde 8. marts 2018.

Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i drab.

 

Kim Walls døde om bord på ubåden Nautilus, efter hun 10. august stævnede ud fra Refshaleøen i København sammen med ubådsejer og opfinder Peter Madsen.

Ubåden forsvandt efterfølgende og blev efterlyst, dukkede op næste formiddag i Køge Bugt, hvor den sank og Peter Madsen på dramatisk vis blev reddet i land.

10 dage efter blev Kim Walls torso fundet i vandkanten på det sydlige Amager, og senere blev den svenske journalists hoved og ben fundet på bunden af bugten. Obduktionen har vist, at Kim Walls lemmer er blevet skåret af med en sav i en bevidst handling.

Politiet mangler fortsat at finde Kim Walls arme. Derudover er dykkere fortsat på jagt efter hendes og Peter Madsens mobiltelefoner.

Politiet overvejer desuden at benytte sig af sonar-udstyr og muligvis låne svenske lighunde i eftersøgningen igen, oplyste efterforskningsleder Jens Møller på et netop afholdt pressemøde. Københavns Politi har endnu ikke et motiv.