Peter Loft skal være lobbyist

Selv om Peter Loft i dag har fået nyt job som lobbyist, fortsætter han med at modtage løn på ca. 1,5 mio. kr. om året som departementschef i Skatteministeriet.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hjemsendte departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, har fra i dag fået job med titel af senior advisor hos lobbyvirksomheden Public Affairs Group i København.

Peter Loft er ellers dybt involveret i sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) meget omtalte skattesag og er indkaldt som centralt vidne i den undersøgelseskommission, som skal kulegrave forløbet i skattesagen, og som indleder afhøringer i næste uge. Peter Loft oplyser, at han har informeret Skatteministeriet om, at han nu påtager sig nye opgaver.

»Grænsen går ved, at jeg ikke må udnytte intern viden og heller ikke bringe mig i et modsætningsforhold til staten,« siger Peter Loft.

Peter Loft er blandt Danmarks længst siddende departementschefer og har tjent otte forskellige ministre. Men i marts i år blev Loft bedt om at forlade ministeriet af skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). Den formelle begrundelse var, at Loft ikke var egnet til at stå i spidsen for en større omstrukturering i ministeriet.

Peter Loft skal nu rådgive virksomheder og foreninger og henviser til, at hans spidskompetence er at bygge bro mellem den private og offentlige sektor.

»Noget skal jeg jo have tiden til at gå med, og jeg mener at forstå den offentlige sektor ret godt efter at have siddet i den i 32 år. Kan der så blive en konfrontation med min tidligere arbejdsgiver? Nej, overhovedet ikke. Alle må have en interesse i, at der bliver skabt forståelse mellem de to sektorer. Så ja, jeg er blevet lobbyist, selv om jeg hader det ord,« siger Peter Loft.

Peter Loft oplyser, at han fortsat vil modtage sin løn fra Skatteministeriet på årlige ca. 1,5 mio. kr. Som lobbyist hos Public Affairs Group bliver Peter Loft timelønnet efter, hvor mange opgaver han løser.

Direkte adspurgt, om han ikke har overvejet at give afkald på sin løn som departementschef, når han har fået nyt job, svarer Peter Loft:

»Nu ved jeg jo ikke, om det nye job overhovedet giver penge. Som departementschef havde jeg heller ikke noget forbud mod bibeskæftigelse som undervisning og rådgivning. Man kan jo også anlægge den betragtning, at både Justitsministeriet og Moderniseringsstyrelsen har konkluderet, at jeg ikke har gjort noget forkert. Alligevel har jeg ikke noget arbejde og har ret til min løn. På det foreliggende grundlag har jeg ikke gjort noget forkert.«

Peter Loft er mistænkt for at have fingrene alt for langt nede i Helle Thorning-Schmidts skattesag, da Skat København i sommeren 2010 skulle afgøre, om hendes mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig. Især Lofts fem møder med Skat København og en redegørelse fra direktør i Skat København, Erling Andersen, har indikeret, at Peter Loft var ganske aktiv under sagsbehandlingen. Peter Loft ønsker ikke at kommentere sagsforløbet, men konfronteret med, om det er farligt at ansætte ham, hvis nu undersøgelseskommissionens arbejde i værste fald udløser en straffesag, siger Peter Loft:

»Jeg er ikke den rette til at vurdere, om jeg er en farlig mand. Lige nu skal en kommission undersøge den sag. Kommer den med kritik, har vi en ny situation.«

Facebook: Hvad mener du om Loft i det nye job? Del din mening.

Ole Krog, adm. direktør og partner i Public Affairs Group, forklarer, at virksomheden har ansat Peter Loft til at rådgive foreninger og virksomheder og sikre, at kunderne bliver hørt i det politiske system.

»Jeg kender ham som et utrolig kompetent menneske med dybt kendskab til lovgivningsprocessen, en høj faglighed og en evne til at kommunikere, så det er svært at misforstå, hvad der bliver sagt,« siger Ole Krog.

Ole Krog er ikke bekymret for Peter Lofts involvering i skattesagen.

»Vi har i stedet set en mulighed for at tilknytte en utrolig kompetent mand, som vi og vores kunder kan få stor glæde af. Nu skal kommissionen arbejde i to år, og indtil det modsatte er bevist, er man jo uskyldig.«