Peter Loft er tilbage i manegen

Mandag fortsætter afhøringen af den suspenderede departementschef Peter Loft hos skattesagskommissionen. Nu skal det handle om sagens vigtigste dato: 16. september 2010.

Torsdag den 16. september 2010 er en afgørende dato for skattesagskommissionen, der undersøger, om der er foregået magtmisbrug i Skatteministeriet under behandlingen af Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag.

Mandag vil det vise sig, om et af kommissionens absolutte kronvidner, Peter Loft, kan komme med afgørende oplysninger om, hvad der skete den dag. Peter Loft var dengang departementschef i Skatteministeriet og derfor tæt på den daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V). Nu er Loft suspenderet på grund af sagen.

Det var Skat København, der behandlede Thorning-parrets skattesag i sommeren 2010, og den 16. september faldt afgørelsen: Kinnock var ikke skattepligtig i Danmark.

Samme dag fik Troels Lund Poulsen udkastet til skatteafgørelsen og stillede straks derefter meget konkrete spørgsmål til sine øverste embedsmænd, herunder Peter Loft.

Ministeren og hans spindoktor, Peter Arnfeldt, ville blandt andet vide, om Thornings køb af en lejlighed i 2000 betød, at hun og Kinnock aldrig havde sluppet dansk skattepligt, og om Skat Københavns frifindelse af Kinnock dermed var forkert. Troels Lund Poulsen spurgte også til muligheden for at bringe afgørelsen for Skatterådet.

Ifølge skatteforvaltningsloven må hverken ministeren eller departementet blande sig i afgørelser af enkeltsager, og spørgsmålet er, om Troels Lund gik for langt den 16. september 2010. Selv afviser han alle beskyldninger.

Peter Loft har tidligere modsagt Troels Lund Poulsen foran kommissionen. Det gjorde han under første del af sin afhøring i april, hvor han fortalte, at han løbende »orienterede« sin minister om den daværende oppositionsleders dårlige sag. Troels Lund forklarede i oktober, at han ikke drøftede skattesagen med nogen som helst - end ikke med sit embedsværk.

Det har fået flere eksperter til at sige, at Troels Lund bør indkaldes som vidne igen, men det vil kommissionsformand Lars E. Andersen først tage stilling til i juni.

Afhøringen af Peter Loft fortsætter mandag klokken 9.30 i Søborg. Du kan følge begivenhederne live på b.dk.