Peter Aalbæk politianmeldt for at kalde danskere »grisefarvede«

Danskernes Parti har anmeldt filmproducent Peter Aalbæk for racisme. I interviews har Zentropa-chefen kaldt danskere »grisefarvede«, og det er langt over stregen, mener det nationalistiske parti.

Peter Aalbæk må ikke kalde danskere »grisefarvede«, siger Danskernes Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den farverige filmproducent, Peter Aalbæk, er fredag blevet politianmeldt.

Bag anmeldelsen står Danskernes Parti, der mener, at Zentropa-chefen klart overtræder racismeparagraffen, når han i en række interviews har brugt tillægsordet »grisefarvede« om danskere.

Baggrunden for den udtalelse er, at Zentropa fredag kunne offentliggøre, at man i samarbejde med filminstruktøren Manyar Parwani er på vej med en spillefilm, der skildrer det dramatiske døgn tilbage i februar, hvor Danmark blev ramt af et terrorangreb.

Parwani har en anden etnisk baggrund end dansk, og det var en årsagerne til, at Peter Aalbæk var lydhør over for idéen, fortæller han til Berlingske.

»Jeg ville have afvist det blankt, hvis det var en bande grisefarvede kunstnere, der ville fortælle det her, men når en bande brune mennesker henvender sig med intentioner om at fortælle netop denne her historie, så er min nysgerrighed vakt,« sagde Peter Aalbæk til Berlingske.

Og den udtalelse er faldet Danskernes Parti for brystet, hvor partileder Daniel Carlsen kalder sagen for »klokkeklar«:

»Jeg mener slet ikke, der kan være tvivl om, at Peter Aalbæk skal dømmes efter gældende lov. Tidligere er der faldet dom for udtalelsen »Du ligner en abe«, fordi det var en negativ ladet sammenligning med dyr. Det samme er tilfældet, når Peter Aalbæk eller andre danskfjendtlige personligheder kalder danskernes kulør for »grisefarvet«,« siger Daniel Carlsen i en pressemeddelelse på partiets hjemmeside.

»Hvis ikke han dømmes, så er det juridisk hykleri af værste skuffe,« konstaterer partilederen.

Partiet har ikke lagt skjul på, at det er stor modstander af den racismeparagraf, der ifølge partiet begrænser ytringsfriheden. Men når den er der, kan man ligeså godt teste, om den også beskytter mod danskfjendtlige udtalelser, ræsonnerer Daniel Carlsen:

»Hvis man skal straffes for fremmedfjendtlige udtalelser, så skal man også straffes for danskfjendtlige udtalelser. Vi er modstandere af racismeparagraffen, fordi den indskrænker ytringsfriheden, men når den er der, så mener vi, at det er relevant at få testet, om den også beskytter mod danskfjendtlige udtalelser,« siger han.

Peter Aalbæk tager dog anmeldelsen køligt:

»Jeg er selv griseavler af Guds nåde, og jeg er også dansker. Jeg synes bare, at jeg kunne se en vis lighed. Men her i Danmark kan enhver jo politianmelde alle mulige for alt muligt. Det er da også okay. Og så er det op til domstolene at behandle sagen,« siger han til Ekstra Bladet.

Danskernes Parti har indgivet anmeldelsen ved Østjyllands Politi fredag.

At kalde danskere for »grisefarvede« er langt over stregen, mener Danskernes Parti.

Posted by Berlingske on 21. august 2015