PET: »Vi kender ikke fuldt ud den endelige betydning af kalifatets fysiske sammenbrud«

Selvom Islamisk Stat har lidt flere nederlag på slagmarken, har de stadig kapacitet til at angribe vestlige lande.

ARKIVFOTO. Da politiet bevogtede synagogen på Krystalgade. I dag er militæret indsat på Krystalgade. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Terrortruslen er stadig reel og alvorlig.

Det står klart, efter Center for Terroranalyse (CTA) under PET i dag har udgivet deres årlige vurdering af terrortruslen mod Danmark.

Det er - ligesom i sidste års vurdering - stadig grupperingen Islamisk Stat (IS), der udgør en trussel. Uagtet at IS har lidt flere nederlag på slagmarkerne i Syrien og Irak. Det slår dette års vurdering fast. I en pressemeddelelse skriver chefen for PET, Finn Borch Andersen blandt andet således:

»Vi har stadig en alvorlig trussel mod Danmark fra militante islamister. Selvom IS synes slået på slagmarken, fortsætter kampen for et kalifat. Militant islamistisk propaganda vil med sine opfordringer til angreb have en vedblivende effekt på trusselsbilledet i Danmark.«

Han fortæller videre, at de føler udviklingen tæt:

»Der er tale om en omskiftelig og dynamisk situation, og vi kender ikke fuldt ud den endelige betydning af kalifatets fysiske sammenbrud.«

En anden årsag til truslen er, at IS har bragt fremmedkrigere til Europa gennem flygtninge- og migrantstrømme, står der i pressemeddelelsen.

»Selv få hjemvendte kan dog udgøre en terrortrussel mod Danmark. Samtidig kan hjemvendte fremmedkrigere til andre europæiske lande udgøre en trussel mod Danmark,« står der i analysen.

Enkeltpersoner eller små grupper

Søren Jensen, der er chef for CTA, fortæller i meddelelsen, at terrortruslen udgår fra »enkeltpersoner« eller »mindre grupper«, der opholder sig i Danmark eller et naboland.

»Når vi ser på de angreb, der gennemføres, og på den kapacitet, der findes hos militante islamister i Europa, er det fortsat vores vurdering, at angreb med simple og lettilgængelige midler er den mest sandsynlige form for angreb i Danmark,« siger han.

Center for Terroranalyse (CTA) vurderer, at 150 personer har udrejst til Syrien eller Irak siden 2012. Personerne menes at have opholdt sig hos militante grupper. Tallet kan være højere, skriver de.

»Mange vil blive og kæmpe, men nogle vil forsøge at komme hjem. CTA vurderer, at en mindre del af de danske fremmedkrigere vil kunne vende hjem. Selv få hjemvendte kan dog udgøre en terrortrussel mod Danmark. Samtidig kan hjemvendte fremmedkrigere til andre europæiske lande udgøre en trussel mod Danmark,« står det videre i pressemeddelelsen.

I sidste års vurdering lød tallet af udrejste på 145 personer mod det nye tal på 150 personer. Om tallet er udtryk for, at endnu fem personer er rejst afsted, eller om centeret er blevet gjort opmærksom på folk, der tidligere er rejst afsted, melder historien intet om.

CTA vurderer også, at vi skal holde øje med indsatte i danske fængsler:
»Det vurderes, at der i de kommende år vil være en skærpet risiko for radikalisering af indsatte i fængsler, da et voksende antal personer vil afsone domme relateret til terror og derved ville kunne påvirke deres medfanger,« hedder det i analysen.

Sidste år beskrev Berlingske, hvordan seks retssager blev skudt i gang mod personer anklaget for at have draget til Syrien og Tyrkiet for at tilslutte sig IS. I to sager er der faldet dom. Det kan du læse om her.

Desuden står det klart, at »gerningsmændene til terrorangreb i Europa i mange tilfælde har været kendt af myndighederne.«