PET: Vi har forhindret et drab

Tidligt i går morges blev tre mænd fra Århus-området anholdt under mistanke om at planlægge og have til hensigt at udføre et terrorrelateret drab på den ene af de 12 tegnere bag Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Det kan ikke udelukkes, at de tre mistænkte har handlet efter ordre fra en terrorbevægelse i udlandet.

Efter angiveligt flere måneders overvågning slog folk fra Østjyllands Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) tidligt i går morges en jernring om tre mænd i Århus-området.

Lige omkring kl. 4.30 blev de anholdt under alvorlig mistanke om at have til hensigt at udføre et terrorrelateret mord på Jyllands-Postens 73-årige bladtegner Kurt Westergaard – manden bag den stærkt omdiskuterede tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

»Jeg kan bekræfte, at formålet med PETs indsats i Århus natten mellem den 11. og 12. februar har været at forhindre et planlagt drab på en af tegnerne bag de Muhammed-tegninger, som Jyllands-Posten offentliggjorde den 30. september 2005,« siger politimester Jakob Scharf, PET.

Den ene anholdte, en 40-årig dansk statsborger af marokkansk oprindelse, blev sigtet for forsøg på overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terrorisme. I aftes var det imidlertid PETs forventning, at han ville blive løsladt efter endt afhøring. Efterretningstjenesten valgte nemlig af hensyn til Kurt Westergaards sikkerhed at skride til anholdelse på så tidligt et tidspunkt, at der ikke var tilstrækkeligt med indicier til at søge at få manden varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør. Men den pågældende danske statsborger vil, som Jakob Scharf siger, »fortsat være genstand for PETs interesse«.

De øvrige anholdte, to tunesiske statsborgere på henholdsvis 25 og 36 år, står imidlertid til udvisning til Tunesien, idet de ifølge PET anses for at udgøre en fare for statens sikkerhed.

PET har således anmodet regeringen om, at de to mænd på baggrund af en særlig bestemmelse i Udlændingeloven bør udvises af Danmark.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har såvel justitsminister Lene Espersen (K) som integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) tilsluttet sig PETs ønske.

Bekymret statsminister
Både PET og Østjyllands Politi er yderst sparsomme med yderligere oplysninger om de tre anholdte og om den efterforskning, der førte frem til gårsdagens anholdelser. Men det står klart, at de to tunesere har været bosat og haft lovlig opholdstilladelse i Danmark i en kortere årrække, og at mindst en af de tre mænd blev anholdt i indvandrerbydelen Gellerup i Århus. De tre mænd skal endvidere være præget af markante og ortodokse religiøse holdninger.

Der foreligger ingen oplysninger om, hvorvidt de tre har været styret af islamistiske terrorgrupperinger eller lignende i udlandet, eller om de har handlet på egen hånd. Men det er en kendt sag, at der har været fremsat adskillige dødstrusler mod de 12 Muhammed-tegnere, ikke mindst Kurt Westergaard, efter at Muhammed-krisen for alvor brød ud i lys lue begyndelsen af 2006. Som et af flere eksempler har den forbudte islamistiske gruppe i Storbritannien, Al Ghurabaa, offentliggjort en artikel med budskabet: »Dræb dem der fornærmer profeten Muhammed«.

Men det har angiveligt ikke været PETs primære sigte at få de tre mænd varetægtsfængslet og senere dømt. Hovedformålet har været at forhindre, at en alvorlig terrorhandling – en regulær henrettelse af mand, der er lagt for had i visse dele af den muslimske verden – blev gennemført. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gav udtryk for dyb bekymring efter gårsdagens terrorrelaterede anholdelser.

»Sagen viser desværre, at der også i Danmark er grupper af ekstremister, som ikke anerkender og respekterer de grundprincipper, det danske folkestyre bygger på,« udtalte han bl.a.