PET: Vi forhindrede et drab

Politiet slog i morges til i en hemmelig aktion og anholdt flere personer med muslimsk baggrund, der mistænkes for mordplaner mod en af tegnerne, der i 2005 karikerede profeten Muhammed.

Jyllands-Postens bladtegner Kurt Westergaard har gennem flere måneder været under politibeskyttelse på grund af mordtrusler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Hupfeldt / Århus Stiftstidende

Betjente fra Østjyllands Politi slog sammen med Politiets Efterretningstjeneste onsdag morgen kl. 04:30 til i en hemmelig aktion og anholdt flere personer med muslimsk baggrund.

Gruppen mistænkes for at have konkrete mordplaner mod en af de 12 bladtegnere, der i 2005 karikerede profeten Muhammed i Jyllands-Posten.

- Formålet med indsatsen har været at forhindre et terrorrelateret drab. Indsatsen er sket på baggrund af længere tids overvågning, siger PET-chef Jakob Scharf.

Ifølge PET var der først og fremmest tale om en præventiv foranstaltning, der skulle forhindre en lovovertrædelse.

- PET har ikke ønsket at løbe nogen unødig risiko og har derfor valgt at gribe ind i en meget tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af drabet.

PET har ikke fundet anledning til at ændre den generelle trusselsvurdering i Danmark oven på den konkrete sag.

Rettet mod en bestemt tegner
Jyllands-Posten oplyser, at både danske og udenlandske statsborgere er med i den gruppe, der skulle stå bag mordplanerne. Politiets Efterretningstjeneste har overvåget gruppen i flere måneder.

Ifølge jp.dk, skulle mordplanerne være rettet mod tegneren Kurt Westergaard, der den 30. september 2005 offentliggjorde en karikatur og profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Netop dén tegning var med til at ophidse store dele af den muslimske verden. Det førte til ambassadeafbrændinger og brændende danske flag i flere Mellemøst-lande, og Muhammed-krisen kostede erhvervslivet enorm eksport.