PET undersøger spionanklage

Bent Jensen har beskyldt Jørgen Dragsdahl for at være KGB-agent. Nu undersøger PET, om historikeren selv har lækket fortrolige arkivoplysninger.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) undersøger, om historikeren Bent Jensen har overtrådt sin tavshedspligt i forbindelse med sin anklage om, at journalisten Jørgen Dragsdahl var agent for den tidligere sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Bent Jensen, der netop er udnævnt som leder af det nye koldkrigscenter, kom søndag med sin anklage i Morgenavisen Jyllands-Posten efter at have haft adgang til fortrolige oplysninger i PET's arkiver.

Enkelte forskere - herunder Bent Jensen - har således fået en særlig adgang til PET's arkiver mod, at de har underskrevet en tavshedserklæring, ligesom der er blevet fastsat en række vilkår for forskerens konkrete arkivadgang.

- Tavshedserklæringen skal naturligvis forhindre, at sensitive oplysninger, der kan kompromittere efterretningstjenesten, eller meget personfølsomme oplysninger om enkeltpersoner ikke uberettiget offentliggøres. Det fremgår af tavshedserklæringen, at en tilsidesættelse af tavshedspligten kan være strafbar, skriver PET i en skriftlig udtalelse.

/ritzau/