PET skal have nye regler for tavshed

PETs ansatte kan ikke pålægges at søge om godkendelse, før de udtaler sig i bøger og offentlighed, erkender tjenesten selv. Justitsminister Søren Pind (V) varsler nu stramninger for ansattes tavshedspligt efter bogen »Syv år for PET«.

Interview med Søren Pind på hans kontor, i justitsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) erkender, at tjenesten er gået for vidt ved at kræve, at alle medarbejdere skal bede om tilladelse, hvis de eksempelvis vil medvirke i en bog om PET. Den konklusion er man kommet frem til, efter at tidligere PET-chef Jakob Scharf har medvirket som gennemgående kilde i bogen »Syv år for PET« af journalist Morten Skjold­ager.

I et brev underskrevet af nuværende PET-chef Finn Borch Andersen til Jakob Scharf 15. september blev den forhenværende PET-chef mindet om, at han med sin underskrift havde lovet at søge godkendelse hos PET, hvis han skulle udtale sig. Men tavshedserklæringen binder ikke Scharf, erkender PET nu.

»Afsnittet om forudgående godkendelse er for vidtgående og kan altså ikke håndhæves efter sit indhold. PET agter på den baggrund snarest at indføre en ny tavshedserklæring, men vi har endnu ikke besluttet, hvad det nærmere indhold af den nye erklæring skal være,« skriver PET til Berlingske.

Medarbejdere i PET har som andre offentligt ansatte tavshedspligt og må derfor ikke videregive oplysninger, der ifølge lovgivningen er hemmeligtstemplede. I 2013 besluttede PET at indføre en udvidet tavshedserklæring, som alle daværende medarbejdere underskrev, og som siden er blevet anvendt ved nye ansættelser.

Men selv om PET erkender, at den udvidede tavshedserklæring er juridisk værdiløs, vurderer justitsminister Søren Pind (V), at efterretningstjenestens medarbejdere også i fremtiden skal underlægges en strammere tavshedspligt end andre offentligt ansatte.

»Det er vist åbenbart, at vi kommer til at se på reglerne for tavshedspligt for personer, som håndterer meget fortrolige oplysninger. Jeg har derfor efter drøftelser med PET bedt mine embedsmænd om at overveje, hvordan en sådan skærpelse af den lovbestemte tavshedspligt kan udformes. I forhold til den tavshedserklæring, som PET indførte i 2013, kan jeg henvise til PET, som jeg kan forstå snarest vil indføre en ny tavshedserklæring,« lyder det fra Søren Pind i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Sagen om Jakob Scharfs tavshedserklæring tog en ny drejning, da Københavns Byret nedlagde fogedforbud mod »Syv år for PET« 7. oktober, efter at både Jakob Scharf og forlaget People’s Press havde afslået at udlevere bogen. Som bilag i byretten indgik den nu erklæret »for vidtgående« tavshedserklæring med Jakob Scharfs underskrift på.

To dage senere trodsede Dagbladet Politiken fogedforbuddet og udgav bogen i et særtryk, og da Berlingske efterfølgende kortlagde forløbet, kritiserede flere eksperter i forvaltningsret tavshedserklæringen for at være juridisk værdiløs.

Lektor i offentlig ret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er ikke overrasket over PETs nye vurdering.

»Man kan sige, at PET nok i starten af processen troede, at erklæringen havde et juridisk indhold, men at de nu er blevet klogere. Det eneste formål, den reelt har haft, er en moralsk påmindelse om den tavshedspligt, man i forvejen har i den offentlige forvaltning,« siger han.

Kunne være en sag for ombudsmanden

Hvad siger det om PET, at man overhovedet udfærdiger erklæringer uden juridisk værdi, som man samtidig forsøger at binde sine medarbejdere op på?

»Hvis man skal være skrap, så er det forkert af en forvaltningsmyndighed, at man for det første har erklæringer, der ikke er juridisk bindende, samtidig med at man administrerer sådanne erklæringer, hvor man giver folk indtryk af, at de har forpligtelser, som de ikke har. Det kunne godt have været en sag for ombudsmanden,« siger Sten Bønsing.

PET har nu meldt blandt andre Jakob Scharf til politiet, men understreger over for Berlingske, at anmeldelsen alene er begrundet i, at Jakob Scharf kan have overtrådt sin lovbestemte tavshedspligt. Den udvidede erklæring har heller ikke dannet grundlag for fogedforbuddene, skriver tjenesten.

Jakob Scharf ønsker ikke at kommentere sagen, og PET vil ikke oplyse, hvor mange ansatte der har underskrevet tavshedserklæringen.