PET skærper terrortruslen mod Danmark

Danmarks kamp mod Islamisk Stat øger terrortruslen, vurderer Politiets Efterretningstjeneste i ny analyse. Samtidig vurderes det nu, at antallet af Syrienkrigere er mindst 110.

PET vurderer nu, at op mod 110 personer har været i Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Af dem menes 16 at være døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: framegrab / youtube
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ny vurdering af terrortruslen mod Danmark gør Center for Terroranalyse, CTA, under Politiets Efterretningstjeneste, PET, denne status:

Mindst 110 personer er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe. 16 af dem formodes at være blevet dræbt. Militant islamistisk propaganda opfordrer samtidig til, at der begås terrorangreb på egen hånd. Og der findes ifølge CTA personer og grupper i Danmark, som er i stand til at gennemføre angreb med lettilgængelige våben.

»Vi ser stadig, at personer fra Danmark vælger at tilslutte sig militante islamistiske grupper i Syrien og Irak. Hovedparten af dem, der rejser ud, tilslutter sig terrorgruppenISIL (IS, red.),« siger Søren Jensen, chef for Center for Terroranalyse, CTA, i en pressemeddelelse:

»Det øger risikoen for, at de er blevet stærkt radikaliserede og mere voldsparate, hvis de vender hjem. Terrortruslen kommer også fra personer, der ikke rejser ud.«

I den nye vurdering beskriver efterretningstjenesten risikoen for at blive offer for et terrorangreb herhjemme som »begrænset«. I en tilsvarende vurdering fra januar 2014 blev truslen beskrevet som »meget begrænset«.

Der ligger en markant forskel i formuleringerne, forklarer Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET, i dag analytiker på TV 2 News:

»Det samlede trusselsbillede og/eller konkrete oplysninger tyder på, at truslen er blevet større mod personer i Danmark. Simpelthen. Den store forskel er, at Islamisk Stat har opfordret deres folk til at angribe mål i koalitionslandene,« siger Frank Jensen.

Ekko fra virkeligheden

Syv danske F-16-fly kæmper i øjeblikket under den USA-ledede koalition mod IS i Irak. Det engagement kan ifølge CTA skærpe terrortruslen mod danske interesser i lande, hvor militante islamister betragter vestlige interesser som attraktive terrormål.

I sidste måned blev en dansk forretningsmand, som arbejder for Arla i Saudi-Arabien, forsøgt likvideret på en motorvej i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh. De saudiarabiske myndigheder meddelte torsdag, at tre mistænkte gerningsmænd er blevet anholdt, og at myndighedernes indledende undersøgelser viser, at attentatet både var planlagt og en støtteaktion for IS.IS’ propagandamaskine, som pumper letforståelige budskaber ud på de sociale medier, har ifølge CTA-analysen givet terrororganisationen betydelig opbakning blandt militante islamister i en række muslimske lande.

Samme propaganda har ført til, at personer fra islamistiske miljøer i en række europæiske lande er rejst til Syrien og Irak. I flere europæiske lande er der også blevet anholdt personer, som har opholdt sig i konfliktzonen, og som mistænkes for at planlægge terrorangreb.

Ifølge vurderingen fra CTA har et ikkeoplyst antal af de mindst 110 personer, som er rejst fra Danmark til konfliktzonerne, kriminel baggrund. Omkring halvdelen af det samlede antal udrejste personer befinder sig igen i Danmark, lyder det. En fjerdedel er i konfliktzonerne, mens den sidste fjerdedel opholder sig andre steder i udlandet. Modsat den tidligere vurdering mener CTA nu, at der findes personer i Danmark, som har mulighed for at udføre »simple angreb med kemiske stoffer og med biologiske stoffer, som vil kunne erhverves på internettet.«