PET: Politiske yderfløje anskaffer våben

Aktivister på de yderste politiske fløje forsøger nu at skaffe sig våben. PET frygter at konfrontationerne bliver voldsommere.

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf. Arkivfoto: Rune Evensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i en terrortid har Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke skruet ned for sit fokus på de yderliggående aktivister på både højre- og venstrefløjen.

I sin seneste årsberetning, der blev offentliggjort onsdag, noterer PET, at der de seneste år har været et stigende antal sammenstød mellem aktivister i de ekstreme miljøer. Det samlede antal voldelige konfrontationer er stadig lavt, men til gengæld har tjenesten set tegn på, at man nu forsøger at skaffe sig våben i netop de miljøer.

Sker det, vil konfrontationernes voldsomhed øges.

- Konfrontationerne får mere og mere karakter af organiseret voldsudøvelse, og vi har ligeledes set, at højre- og venstreekstremister gennemfører målrettede aktioner med det formål at afdække og eksponere hinandens aktiviteter. Disse aktioner har ofte karakter af privat efterretningsvirksomhed, hvilket i sig selv er betænkeligt, og de selvbestaltede agenter går rent ud sagt i vejen for PET's efterforskning, siger chefen for PET, Jakob Scharf.

PET mener, at det primært er folk fra de venstreradikale miljøer, der angriber modstanderne, men trafikken går dog også den anden vej.

Årsberetningen kommer, mens politiet i Århus arbejder med en række voldsepisoder, hvor tilhængere af den rabiate gruppering White Pride tilsyneladende har været i kamp med politiske modstandere.

PET har tidligere advaret om, at der for tiden er et højt aktivitetsniveau på den yderste højrefløj. Og i den aktuelle årsberetning skriver tjenesten, at hele Muhammed-striden også bruges politisk i det ekstreme miljø. Det er et kendt træk flere steder i Europa, at højrefløjen tolker de forskellige terrorsager som om, at Vesten er i konflikt med den muslimske verden.

"I Danmark har tegningssagen og de verserende terrorsager haft en lignende effekt", skrives der i rapporten.

/ritzau/

/ritzau/