PET opdaterer trusselsvurdering: Radikaliserede kvinder spiller en større rolle

I det seneste år har det primært været yngre kvinder, der er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat, lyder det i PETs seneste trusselsvurdering.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder markerer sig i stigende grad i islamistiske miljøer i Danmark, og det har betydning for terrortruslen i Danmark.

Sådan lyder vurderingen i en ny analyse, som PETs Center for Terroranalyse netop har offentliggjort.

»Der er færre, der rejser ud, og i det seneste år har det primært været yngre kvinder. Samtidig vender færre hjem. De fleste af dem, der nu befinder sig i Syrien eller Irak, har været der i en længere periode. De kan dermed være særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en øget terrortrussel mod Danmark,« siger Søren Jensen, som er chef for Center for Terroranalyse, i en pressemeddelelse.

Ud over kvinder, nævnes mindreårige, der er kommet hjem fra konfliktzoner i Syrien og Irak, eksplicit, som en ny gruppe, som kan udgøre en risiko for sikkerheden i landet.

IS er stadig den største trussel

Den overordnede konklusion i PETs analyse er – som i foregående analyser – at terrortruslen mod Danmark er »alvorlig«, og at det fortsat er militant islamisme og specifikt terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), som udgør den primære trussel mod landet.

Det skyldes blandt andet, at IS er trængt i defensiven på hjemmebanen i Syrien og Irak, og derfor ifølge flere analytikere i stedet har haft et øget fokus på at ramme vestlige lande med terrorangreb. Mens der i perioden 2011-2014 i gennemsnit blev registreret et angreb eller angrebsforsøg per måned i Vesten, var antallet i 2015 således steget til fire, mens det sidste år steg til knap fem, fremgår det af rapporten.

Med til vurderingen hører dog, at færre personer rejser fra Danmark til Syrien og/eller Irak.

PET har kendskab til, at mindst 145 personer siden sommeren 2012 er rejst fra Danmark til konfliktzonen. Det årlige antal kulminerede for flere år siden og antallet har været faldende – ligesom tilfældet i øvrigt har været i flere andre vestlige lande - og det seneste år er omkring 10 personer taget af sted, vurderer efterretningstjenesten.

Af dem er »langt hovedparten« »yngre kvinder,« og kvinder udgør nu en tredjedel af de personer fra Danmark, der befinder sig i konfliktzonen, og knap hver ottende af det samlede antal danske udrejste, fremgår det af rapporten.

Samtidig viser PETs efterretninger, at kvinder de senere år har været involveret i planlægningen af flere terrorangreb i Vesten.

»Vi kan se, at der er terrorister i Vesten, der har været kvinder det sidste års tid. Det har vi ikke set før. Vi har set danske kvinder, der rejser ud, og vi har set flere end tidligere. Men hvad der egentlig konkret motiverer dem, er jo vanskeligt (at sige red.). Vi ser det på den måde, at IS er lykkedes med en af deres propagandatiltag,« siger chef for PET Finn Borch Andersen til TV 2.

Af de udrejste danskere er mindst en fjerdedel ifølge tjenesten blevet dræbt i krige, mens en anden fjerdel fortsat er i konfliktzonen.

Fem angrebsforsøg per måned

Den mest sandsynlige form for terrorangreb i Danmark, er ifølge PETs vurdering simple angreb med »lettilgængelige midler og kort planlægning«.

Dem er Europa blevet ramt af flere gange alene sidste år, hvor lastbiler har pløjet ind i menneskemængder. Det skete senest i Berlin i december, hvor 12 personer blev dræbt, men også i sommers i Marseille i Frankrig, hvor en lastbil kørte ind i en stor mængde, der var forsamlet på strandpromenaden for at markere Bastille-dagen.

Terrorbevægelsen anses dog også fortsat at være i stand til at planlægge mere komplekse angreb som dem, der er blevet gennemført i Paris og Bruxelles de seneste år, hvor hhv. 130 og 31 blev dræbt.