PET og FE er på intimideringstur blandt chefredaktører og udgivere

PET og FE understreger i disse dage, at også pressen kan gøres ansvarlig i sager om læk af fortrolige oplysninger efter en særlig paragraf i straffeloven. »Problematisk« og »intimiderende« lyder det fra Berlingskes Tom Jensen og Weekendavisens Martin Krasnik.

Regeringen skylder svar om efterretningschefers intimideringstur hos danske chefredaktører og udgivere, mener Enhedslistens Søren Søndergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets to højest placerede efterretningschefer – Finn Borch Andersen fra PET og Svend Larsen fra FE – har de seneste dage personligt talt alvorsord med chefredaktører på landets frie medier.

Det erfarer Berlingske.

Efterretningstjenesterne har kontaktet Berlingske Medias øverste chef, Anders Krab-Johansen, og efterfølgende er der blevet aftalt møder mellem cheferne for FE og PET og de ansvarshavende chefredaktører på Berlingske, Weekendavisen og Radio LOUD.

Ifølge Ekstra Bladet er også den administrerende direktør for JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, blevet kontaktet af efterretningscheferne.

Budskabet fra Finn Borch Andersen og Svend Larsen har været både konkret og direkte: Det kan være strafbart at viderebringe hemmeligstemplede oplysninger.

De to efterretningschefer har over for chefredaktørerne specifikt henledt opmærksomheden på, at strafferammen i straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder er fængsel i op til 12 år – og de har henledt opmærksomheden på, at medier er omfattet af denne paragraf.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, fik meddelelsen overbragt mandag eftermiddag.

»Det er korrekt. Budskabet, vi er blevet gjort opmærksom på, er, at paragraf 109 i sagen om de fire anholdte efterretningsfolk i sidste uge er gældende. Og i bemærkningerne til denne paragraf fremgår det, at det ikke alene er lækkede oplysninger, der kan straffes – det er også viderebringelse,« siger Tom Jensen.

Han tilføjer, at det er uklart, hvilken sag anholdelserne af de fire efterretningsfolk handler om.

»Derfor kan man også være i tvivl om, hvad advarslen fra PET og FE i virkeligheden handler om,« siger Berlingskes chefredaktør:

»Det er problematisk. Det plejer at være sådan, at medier publicerer journalistik under ansvar for domstolene. Det plejer ikke at være sådan, at man på forhånd gør chefredaktører opmærksomme på, at vi kan komme i fængsel, hvis vi bringer visse historier.«

Weekendavisens ansvarshavende chefredaktør, Martin Krasnik, bekræfter ligeledes, at han har været i kontakt med tjenesterne og indbudt til et personligt møde med Svend Larsen, øverste chef for FE.

»Det er opsigtsvækkende, og det er intimiderende. Der er ingen tvivl om, at netop dette også er hensigten,« siger Krasnik til Berlingske:

»Jeg har aldrig været ude for noget lignende, og man skal være meget speciel som avismand for ikke at opfatte det som en trussel.«

Fire PET- og FE-folk anholdt

​Straffelovens paragraf 109, som efterretningscheferne har turneret blandt frie medier for at fortælle om, blev taget i brug så sent som i sidste uge.

Torsdag lød det fra PET i en pressemeddelelse, at fire nuværende og tidligere medarbejdere i PET og FE var blevet anholdt for »lækager fra efterretningstjenesterne« og sigtet efter netop denne paragraf »ved uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne«.

Mindst tre af de anholdte blev fredag fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre. To af dem blev varetægtsfængslet i 11 dage, mens en blev løsladt.

For offentligheden er det uklart, hvilke oplysninger de fire skal have lækket – og til hvem.

Flere peger dog på, at det kan handle om en eller flere afsløringer i pressen de seneste år.

Som da det kom frem i først Weekendavisen og siden Berlingske og hos Danmarks Radio, at omdrejningspunktet i den såkaldte FE-skandale handlede om et dybt hemmeligt samarbejde med USA om at tappe data fra søkabler.

Ekstra Bladet har det seneste år henvist til unavngivne kilder i efterretningsvæsenet i avisens artikelserie om »Mettes uønskede børn«, hvor det blandt andet kom frem, at FE advarede regeringen om, at danske børn i fangelejre var i fare for at blive kidnappet af Islamisk Stat.

Det samme gælder historierne i Berlingske om den fejlagtigt terrordømte tidligere agent Ahmed Samsam, som efterretningstjenesterne lod i stikken, da han havde behov for hjælp.

Hverken PET eller FE ønsker at kommentere henvendelserne til chefredaktørerne.