PET: Mindst 125 danskere er rejst til Syrien og Irak

-Arkkiv-  (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PET opdaterer nu sin vurdering af, hvor mange danskere, der er rejst til Syrien. Hidtil har PET vurderet, at 115 eller flere danskere var rejst til det konfliktramte område. Men PET justerer nu tallet til at være mindst 125.

»CTA vurderer at mindst 125 personer, er eller har været udrejst fra Danmark til Syrien/Irak. Tallet kan være højere. Ca. halvdelen er vendt tilbage,« lyder det i pressemeddelelsen.

CTA vurderer, at der blandt hjemvendte fra Syrien/Irak er personer, der kan udgøre en terrortrussel.

Propaganda fra militante islamistiske grupper i Syrien/Irak fokuserer i stigende grad på angreb mod Vesten. Der er sket en markant stigning i antallet af angreb og angrebsforsøg siden september 2014. Langt hovedparten er dog gennemført af personer, der ikke har været udrejst.

CTA vurderer, at hjemvendte, der har kontakt til islamistiske miljøer, kan bidrage til radikalisering af disse. CTA vurderer, at personer, som efter hjemkomsten indgår i kriminelle miljøer, vil have lettere adgang til våben, og at de dermed kan opnå øget kapacitet til at begå terror. CTA vurderer, at en del hjemvendte er skuffede og desillusionerede og ikke umiddelbart er motiverede til at begå terror.

Motivationen for at udrejse har ændret sig over tid. I begyndelsen af konflikten udrejste mange med det formål at bekæmpe Assad-regimet. Men hovedparten af de udrejste, der befinder sig i Syrien på nuværende tidspunkt, har tilsluttet sig IS.

De udrejste er nu yngre, opholder sig i konfliktzonen i længere tid og tilslutter sig primært militant islamistiske grupper, alt overvejende IS. CTA vurderer, at dette kan øge risikoen for, at udrejste radikaliseres og opnår kapacitet til at kunne begå terror mod Danmark. Truslen fra hjemvendte kan blive større, såfremt et stigende antal personer forlader konfliktzonen i Syrien/Irak.

Mere end hver femte udrejste er blevet dræbt i konfliktzonen. De udrejste er fortsat primært unge, sunnimuslimske mænd. Ifølge nye tal er op mod 10 procent af de udrejste til Syrien/Irak kvinder. Kvinderne vurderes dog ikke at deltage i kamp.