PET interesserer sig for dansk Stasi-spion

Thomas Wegener Friis er meget velkommen til at give sine oplysninger om en mulig Stasi-spion til PET.

PET hører meget gerne fra denne forsker, hvis han virkelig er i besiddelse af oplysninger om en dansk Stasi-spion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil gerne se nærmere på koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis’ oplysninger om en mulig dansk Stasi-spion. Det understreger efterretningstjenestens chef, Jakob Scharf, i en skriftlig udtalelse, hvor han dog også slår fast, at sagen ikke på nuværende tidspunkt giver PET anledning til at reagere.

- De seneste dages medieomtale af en forskers mulige identifikation af en danske »spion« rummer ikke oplysninger, der giver PET grundlag for at iværksætte en ny strafferetlig efterforskning af forhold under Den Kolde Krig, udtaler Jakob Scharf, men:

- Den pågældende forsker vil naturligvis kunne rette henvendelse til PET, hvis han mener at være i besiddelse af oplysninger, som kan være relevante for PET, eller hvis han i øvrigt ønsker PETs vejledning i den konkrete sag, lyder det fra PET-chefen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener også, at forskeren bør gå til PET, hvis han mener, at der er tale om spionage.

- Borgere, der opdager noget kriminelt, skal gå til politiet, i dette tilfælde PET, sagde statsministeren på sit tirsdagspressemøde, hvor hun afviste Thomas Wegener Friis’ ønske om at kræve oplysninger om danske spioner udleveret fra det amerikanske Rosenholz-arkiv.

- Der er ingen grund til at tro, at Justitsministeriet ikke allerede har fået de oplysninger, som man mener, man skal have, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Thomas Wegener Friis opdagede den påståede spion ved et tilfælde under en gennemgang af de østtyske Stasi-arkiver. Han vil ikke nævne spionens navn, men fortæller, at det drejer sig om en mand, der er kendt i offentligheden.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, opfordrer forskeren til at offentliggøre navnet.

- Han skal glemme sine faglige nykker og dele sine oplysninger med myndighederne, så vi kan få opklaret den her sag, siger Behnke til Berlingske Nyhedsbureau.