PET: Ingen grund til at tro at danske politikere er blevet aflyttet

Historierne om USAs aflytning af flere internationale topledere får nu PET til at reagere.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, tager nu bladet fra munden og kommenterer de seneste dages afsløringer af aflytning af regeringsledere.

Tjenesten har ikke grund til at tro, at hverken danske ministre eller folketingsmedlemmer er blevet aflyttet, hedder det i en kortfattet skriftlig udtalelse, som i sin helhed lyder således:

»Der har i medierne været omtale af indsamling af oplysninger, som skal være foretaget af den amerikanske tjeneste NSA. Det kan i den forbindelse oplyses, at PET ikke har grundlag for at antage, at danske ministre eller medlemmer af Folketinget er blevet aflyttet.«

PET skriver ikke noget om, hvad tjenesten har gjort eller gør for at undersøge om danske politikere er blevet aflyttet - kun at der ikke er grundlag for at antage, at det er sket.

Samme melding kom torsdag fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Vi har ikke grund til at tro, at vi bliver aflyttet,« svarede hun igen og igen i Bruxelles.

Onsdag kom det frem, at tyske efterretninger peger på, at USA på et tidspunkt har aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Og torsdag afslørede avisen The Guardian på baggrund af dokumenter fra den tidligere NSA-ansatte whistleblower, Edward Snowden, at mindst 35 »world leaders« er blevet aflyttet af NSA.

Få overblikket: Det ved vi om USAs omfattende spionprogrammer