PET har ulovligt registreret 59 personer på baggrund af politisk observans

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

21 demonstranter og musikere fra to bands er blevet ulovligt registreret af PET i forbindelse med en demonstration, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik på en vaskeægte efterårsdag, som kan byde på vindstød af stormstyrke.

I dag skal det handle om norsk strøm, en nordsjællandsk festkultur, som har efterladt forældre rystede, og så er minister Mattias Tesfaye (S) og regeringen klar til at hjælpe med at bygge mure og hegn rundt om Europa.

Du kan også vælge at lytte til overblikket herunder.

Allerførst kommer imidlertid en status på coronasituationen, som den netop nu tager sig ud her til lands.

Norge overvejer at cutte kablet

Vi begynder i Berlingske med nyheden om en ophedet strømdebat, som risikerer at ramme Europa, herunder Danmark.

Tårnhøje elpriser sender nemlig rystelser gennem Norge, og det får nu flere norske politikere til at true med at trykke på den store strømafbryder til resten af Europa.

»Vi går i retning af en strømkrise, og priserne ventes at stige. I sådan en situation mener Senterpartiet, at vi øjeblikkeligt må se på, hvordan vi kan begrænse eksporten af strøm – inden for det gældende lovværk. Hvis vi går ind i regeringen (som er under dannelse red.), vil vi sætte gang i et lovarbejde for at styre eksporten,« siger Senterpartiets stortingsmedlem Ole André Myhrvold til Dagens Næringsliv.

Læs hele historien.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mure er løsningen

Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag forsidehistorie i såvel Berlingske som Jyllands-Posten.

I begge medier taler han for, at mure, grænsehegn og fysiske barrierer i fremtiden skal være en integreret del af dansk og europæisk udlændinge- og flygtningepolitik.

Mure er både en moralsk, socialdemokratisk og strukturel løsning på flygtningestrømme, siger ministeren til JP, og i Berlingske fortæller han, at et fysisk værn mod omverdenen er nødvendigt for at opretholde det samfund, vi lever i:

»Vi har bildt hinanden ind, at man kan opretholde sikkerhed og velfærd med åbne døre til omverdenen. Der har været et par årtier, hvor vi troede, at nu blev alle vindebroer slået ned, og så havde vi såkaldt venlige grænser. Men vi bliver nødt til at forholde os til, at samfundet, et velfærdssamfund, ikke er en abstraktion. Det lever på et bestemt territorium og på en bestemt tid. Håndhæver man ikke det territorium, smuldrer forudsætningen for det samfund, vi lever i,« siger Mattias Tesfaye.

PETs ulovlige registreringer

Politiken kan i dag fortælle, at 59 personer de seneste tre år er blevet ulovligt registreret af Politiets Efterretningstjeneste, og at det er sket på grund af personernes politiske observans.

Det oplyser Tilsynet med Efterretningstjenesterne i en ny årsredegørelse.

Der er tale om 21 demonstranter og musikere fra to bands i forbindelse med en demonstration. Det fremgår ikke, hvilken demonstration der er tale om.

PET har nu slettet oplysningerne.

Læs historien her.

Festkultur i Nordsjælland

Vi valfarter videre til endnu en Berlingske-historie, hvor vi skal til en tur til Halsnæs i Nordsjælland.

Her foregår der hver weekend uorganiserede fester uden for skolerne, hvor børn helt ned til 13 år deltager, og den seneste tid er festerne øjensynligt »eskaleret«.

Angiveligt skulle tre teenagepiger forrige weekend være blevet forgiftet, da de fik stoffer i deres drink, og det har efterladt kommunens forældre rystede.

Anne Thrane Anker Olsen er borger i Halsnæs og mor til en 14-årig og chokeret over, hvad hun har set af fester den seneste tid, når hun har bevæget sig rundt i området.

»Spritflasker blev sendt rundt, og der var høj musik. Min egen søn var ikke med den aften, men jeg spurgte ham, om det normalt var sådan, for så skulle han ikke komme der mere. Det var det blevet den seneste tid,« siger hun.

Læs historien.

Spændinger i Sundhedsstyrelsen

Vi runder overblikket af i Berlingske, som kan fortælle nyt om, hvad der foregik i tiden op til, at Sundhedsstyrelsen besluttede at tilbyde at vaccinere børn mod covid-19.

Et rodet forløb, som bærer præg af spændinger mellem fagfolk og selve styrelsen.

Det viser en gennemgang af flere hundrede siders dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i. Her afslører mødereferater og mailkorrespondancer, at flere af Sundhedsstyrelsens rådgivere mente, at vaccination af børn mellem 12 og 15 år skulle bremses. De mente ikke, at der på daværende tidspunkt var nok viden om coronavacciner til børn. Rådgiverne kunne imidlertid ikke gøre noget, for beslutningen var allerede taget.

Den historie kan læses her.

Det sker i dag

Efterårets første rigtige blæsevejr rammer i dag, og flere steder i landet kan få vindstød af stormstyrke, lyder et varsel fra DMI. For eksempel Ringkjøbing-Skjern, Kalundborg og på Bornholm. Vindstød af stormstyrke kan ifølge DMI medføre, at tagsten blæser ned, at træer kan vælte, og at broer må lukke for trafik.

EU-Kommissionen ventes torsdag at præsentere et forslag om, at opladere til telefoner, tablets, høretelefoner med videre bliver ensartet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i samråd om sikring af grundvandet og drikkevandet. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvilke nye tiltag regeringen agter at foreslå eller gennemføre for at sikre grundvandet og drikkevandet mod pesticider og andre uønskede stoffer i lyset af de seneste tal for forureningen af grundvandet.

Spidskandidaterne for partierne i det tyske parlament, Forbundsdagen, mødes til den afsluttende tv-debat forud for valget til Forbundsdagen 26. september. Debatten sendes på de to tyske public service-kanaler ARD og ZDF.

Følg Morgenposten på mobil