PET har svært ved at passe på stridbar digterpolitiker

Den nyslåede politiker Yahya Hassan blev i weekenden slået i ansigtet på en københavnsk natklub, før hans livvagter kunne nå at gribe ind. Nogle er sværere at være livvagt for end andre, konstaterer PETs tidligere operative chef.

Yahya Hassan uddelte »frontspark« til to overfaldsmænd i weekenden – i går var han med Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, på Nørre Gymnasium i København for at holde foredrag: »Jeg synes, det er rimeligt, at jeg selv reagerer på trusler inden for en halv meter,« mener Yahya Hassan. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

En person rev Yahya Hassan i hestehalen, og en anden person ramte ham i ansigtet med en knytnæve. Herefter uddelte den 19-årige digterpolitiker det, han selv beskriver som »et frontspark til de to mest aggressive personer foran ham«, før hans livvagter fik lagt sig imellem.

Optrinnet skete natten til lørdag på en natklub i København.

Yahya Hassan har været beskyttet af livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), siden han i efteråret 2013 blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård. Men alligevel har den 19-årige digter og politiker, med weekendens optrin på diskoteket Sunday Club regnet med, været involveret i voldsepisoder tre gange siden da.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef for PET, vil ikke fælde dom over, hvorvidt livvagterne har gjort deres arbejde godt nok set i lyset af, at en person under søndagens optrin kom tæt nok på Yahya Hassan til at slå digteren i ansigtet.

Men han siger generelt om livvagternes arbejdsforhold:

»Nogle er det en utroligt nem opgave at være livvagter for, og i andre situationer kan det være en utroligt vanskelig og delikat opgave at udføre. Så kan folk selv vurdere, hvordan de vil placere ham det unge menneske,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

»Det siger næsten sig selv, at dronning Margrethe jo så er det andet yderpunkt,« tilføjer den tidligere operative chef for PET.

»Det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at den beskyttede person har sin ultimative ret til fuldstændigt selv at bestemme over sin færden. Ellers ville det være en alvorlig krænkelse af vedkommendes frihedsrettigheder. Livvagterne kan kun rådgive om sikkerhedsrisikoen og så gribe ind i det øjeblik, de kan se, det er ved at udarte sig til en voldelig handling,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Efterretningstjenesten vil over for Berlingske ikke kommentere hverken den konkrete sag eller livvagternes arbejde.

Motivet er ukendt

Selv er Yahya Hassan godt tilfreds med PETs indsats.

»Livvagterne bliver omgået, og sådan kan det gå. De gør deres bedste. Jeg synes, det er rimeligt, hvis de kan reagere på trusler inden for ti meter. Jeg synes, det er rimeligt, at jeg selv reagerer på trusler inden for en halv meter,« siger den nyudnævnte folketingskandidat for det endnu ikke opstillings-parate Nationalpartiet, der via Facebook gjorde opmærksom på weekendens optrin.

»Det er forstemmende, at Yahya ikke kan færdes i fred og uden en overhængende trussel, og at det er sket så mange gange,« skrev partiformand Kashif Ahmad, som over for Berlingske forklarer, at partiet på nuværende tidspunkt ikke ved, hvorfor deres kandidat blev slået i ansigtet.

»Jeg kan være i tvivl om, hvad motivet er, nu han er folketingskandidat. Men vi ved det ikke,« siger Kashif Ahmad.

Selv om den unge digter beskriver episoden som et uprovokeret overfald, har ejeren af natklubben Sunday efterfølgende sået tvivl om digterens forklaring.

»Efter sigende skulle episoden været blevet optrappet, og begge parter skulle have været lige gode om det. [...] Men man kan ikke se selve episoden på video. Der er for meget diskoteksrøg ved kameraet,« siger indehaver Simon Lennet til metroxpress.

Nationalpartiet har oplyst, at episoden bliver anmeldt til politiet som vold.