PET-folk på træning hos omstridt lejesoldatfirma

PET sendte i 2008 nogle af deres folk på et træningsophold hos det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, der samme år blev undersøgt for drab på civile irakere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) indgik i 2008 et hidtil hemmeligholdt samarbejde med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, da PET sendte en gruppe fra tjenestens sikkerhedsafdeling på et træningsophold hos Blackwater. Året før havde Blackwater dræbt 17 og såret 20 civile i et skyderi i Bagdad. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Ifølge avisen ønsker PET ikke at svare på, hvorfor man valgte at indgå et samarbejde med Blackwater, men tjenesten bekræfter, at træningsopholdet har fundet sted.

En del af kurset bestod ifølge PET af køreundervisning med Blackwater-instruktører. Netop Blackwaters taktiske konvojkørsel har ifølge Jyllands-Posten været stærkt kritiseret efter drab på civile i Irak.

SF og Enhedslisten siger til avisen, at de finder samarbejdet stærkt bekymrende, mens Venstre stoler på PET. Justitsminister Karen Hækkerup (S) har »ingen kommentarer«.

I New York har man netop indledt en retssag mod de Blackwater-folk, der var indblandet i skyderiet i Bagdad i 2007.