PET: Flere danskere deltager i terroraktiviteter i udlandet

PET ser oftere personer med tilknytning til Danmark, der er involveret i terrorelaterede aktiviteter i udlandet. De kan ifølge PET udgøre en trussel i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere, der er involveret i terroraktiviteter af den ene eller anden slags i udlandet, er i stigende grad genstand for opmærksomhed fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det fastslår tjenestens årsrapport for 2006-2007, der udkom i går.

Chef for PET, politimester Jakob Scharf, kalder det en »bekymrende udvikling«, at flere og flere personer med bånd til Danmark, både statsborgere og folk med dansk opholdstilladelse, optræder i terrorrelaterede aktiviteter i lande som eksempelvis Irak, Libanon og Somalia.

»Oftere og oftere ser vi personer med ophold her i landet, der bliver antruffet i konfliktområder rundt omkring i verden. Det er klart noget, som vi er meget opmærksomme på i PET,« siger Jakob Scharf.

Han ønsker ikke at løfte sløret for, præcis hvor mange personer det drejer sig om, og hvor mange der fortsat sidder fængslet eller tilbageholdt i udlandet – men en række sager har dog de senere år nået offentlighedens kendskab.

I oktober 2006 blev en 24-årig dansk konvertit anholdt i Yemen, mistænkt for bl.a. våbensmugling. Han blev løsladt efter godt to måneders fængsling og vendte hjem til Danmark.

I september 2007 blev tre mænd med danske papirer tilbageholdt i Libanon, mistænkt for at have deltaget i en række al-Qaeda-relaterede bombeangreb. Og i den aktuelle Glasvej-sag, der lige nu behandles ved retten, er det anklagernes opfattelse, at én af de terrortiltalte har været i terror-træningslejr i Waziristan i Pakistan.

Den danske aktivitet i udlandet kan ifølge Jakob Scharf frygtes at få konsekvenser herhjemme:

»Vi har selvfølgelig et ansvar for forebyggelse og bekæmpelse af terrorisme uden for Danmarks grænser, men vores bekymring går også på, at de her personer i kraft af den træning, de får, udvikler færdigheder, som kan bruges i terrorsammenhænge herhjemme. At de pågældende også kan udgøre en trussel i Danmark,« forklarer han.

PET-indsats udbygges
Når det kommer til forebyggelsen af terror har PET igennem de senere år markant øget den præventive indsats for at forebygge radikalisering. Og den indsats skal nu udbygges yderligere. Det handler bl.a. om at udvide den såkaldte imam-gruppe på to fronter.

»For det første så det ikke kun er en imam-gruppe, men at der også er ikke-religiøse repræsentanter fra etniske minoritetsgrupper, og for det andet, så det ikke længere bliver en forudsætning, at man ikke har yderligtgående synspunkter. Det er også vigtigt med den ’uenige’ dialog,« forklarer han.

PET skeler bl.a. til de britiske erfaringer, hvor politiet længe har kørt en dialog med personer fra ekstremistiske miljøer.

Kan man ikke frygte, at sådan et samarbejde kan tolkes som en blåstempling af disse personer fra PETs side?

»Jo, og det kræver, at vi meget omhyggeligt forklarer, hvad vi gerne vil opnå. Dialogen er ikke et udtryk for, at vi legitimerer radikale synspunkter. De britiske erfaringer går på, at man prøver at se, hvem der har indflydelse på de unge, som man ønsker at få fat i og påvirke. Og det kan være personer med kontroversielle synspunkter. Derfor at det vigtigt, at vi udbygger samarbejdet til at inkludere dem med de kontroversielle synspunkter,« understreger Jakob Scharf.