PET finkæmmer for militante klimalømler

Politiets efterretningstjeneste vender hver en sten i jagten på potentielt militante aktivister under klimatopmødet. Klimaaktivisten Daniel fik fint besøg.

Ingen bliver undervurderet, når politiets efterretningstjeneste, PET, forbereder sikkerheden til klimatopmødet. Det har den 19-årige klimaaktivist Daniel Holst personligt mærket. I juli og igen i september fik han besøg af PET-agenter.

- De spurgte, hvad jeg ville lave til klimatopmødet. Og om jeg havde hørt om nogen, der var ved at lave bomber, fortæller den 19-årige gymnasieelev.

I maj var han medarrangør af aktionen "Our Climate - Not Your Business", hvor aktivister forsøgte at trænge ind i Bella Center, mens 700 topledere fra virksomheder verden over var til konference om forretning og klima. Daniel blev anholdt under aktionen og havnede åbenbart i PET's søgelys.

- De forklarede, at der er en øget terrortrussel med alle de vigtige personer, der ankommer til december, og de derfor også er nødt til at få styr på det her miljø. Jeg forstod det på dem som, at de antager, at der sidder nogen i en mørk kælder på Nørrebro og laver bomber, siger han.

Daniel er for tiden med til at forberede en aktion ved navn "Don't Buy the Lie" 11. december, som er en protest mod de større firmaers lobbyister, der samme dag får adgang til politikerne i Bella Center. Han forsikrer, at der ikke er nogen bomber involveret.

- Jeg har deltaget i en ikke-voldelig aktion i maj, hvor vi fra starten havde lagt frem, hvad vi ville gøre. Jeg synes egentlig, det er fornærmende at komme hjem til mig og snakke om vold og bomber, siger han.

PET har ikke ønsket at kommentere Daniels oplevelser.

/ritzau/