PET får kritik for ikke at slette personoplysninger: »Det er et stærkt indgreb i den personlige frihed«

Tilsynet med Efterretningstjenesterne kritiserer PET for ikke at overholde slettefrister for personoplysninger i fem tilfælde. Kristian Hegaard (R) vil spørge justitsministeren, om han er tilfreds med resultatet.

Finn Borch Andersen er chef for PET, der nu for anden gang bliver kritiseret for ikke at slette personoplysninger i tide. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling

Politiets Efterretningstjeneste, PET, er ikke gode nok til at slette personoplysninger, når sagerne bliver forældet. Det bliver PET kritiseret for i den nye tilsynsrapport, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne årligt laver.

Sidste år var den også gal. Her havde PET overtrådt slettefristen i næsten en fjerdedel af de sager, tilsynet i en stikprøve dykkede ned i. Derfor lovede PET at foretage fem konkrete ændringer i deres retningslinjer og processer for at undgå, at det skete igen. Men kun to af de fem ændringer blev til virkelighed, konkluderer tilsynet også i den nye rapport.

Det mener Kristian Hegaard, retsordfører for Radikale Venstre, langt fra er godt nok:

»Det er meget problematisk, at de igen får kritik for ikke at overholde slettefrister. Det viser, at man ikke har taget det tilstrækkeligt alvorligt,« siger han.

Tilsynet kunne i den nye rapport konstatere, at personoplysningerne, som PET sidste år blevet kritiseret for ikke at have slettet, i fem tilfælde fortsat lå tilgængelige. Ifølge PET-loven skal personoplysninger slettes, hvis der i 15 år ikke er kommet nye oplysninger om vedkommende i efterforskningen af den pågældende sag, eller hvis den pågældende ikke længere er mistænkt i sagen.

Overvågning af uskyldige mennesker

Kristian Hegaard fortæller, at Folketinget tilbage i 2016 ændrede procedurer i forhold til, hvornår PET skal slette personoplysninger. De ændringer betyder, at PET i dag har milde regler for slettefrister. Derfor mener han ikke, at det er godt nok, at det stadig ikke er lykkedes dem at overholde reglerne. Han ser det som et udtryk for, at det ikke er noget, der ligger højest på PETs dagsorden.

»Der skal i forvejen ret meget til, før de sletter oplysningerne. At man så på trods af de milde regler kun opfylder to af de fem ændringer, man ville lave for at forbedre det. Det er ikke godt nok. Der skal ske ændringer på dette punkt næste år,« siger han.

Kristian Hegaard anerkender, at PET sidste år foretog ændringer for at løse problemet, men at leve op til to ud af fem krav er ikke tilstrækkeligt.

»Når det er nogen ændringer, de selv har taget initiativ til og ikke har kunnet formå at opfylde, så kan det ikke undre dem, at de får kritik for det samme igen,« siger han.

Retsordføreren mener, at de gemte personoplysninger er problematiske, fordi det unødigt mistænkeliggør uskyldige mennesker.

»Det er et stærkt indgreb i den personlige frihed. Det er vigtigt, at der ikke sker overvågning af uskyldige mennesker. Så det er en alvorlig sag,« siger han.

Derfor vil han nu i snak med justitsminister Nick Hækkerup.

»Jeg vil spørge justitsministeren, om han er tilfreds med, at PET ikke har levet op til de ændringer, som de selv har foreslået, og nu igen får kritik for slettefrister.«